Начало BG бизнес Модерният градски стил: Какво обича да облича българинът?

Модерният градски стил: Какво обича да облича българинът?

0 Коментар
esteto.bg

В днешно време модата е едно от най-великите изкуства на човечеството. 10-ки хиляди дизайнери всяка година се борят с жестоката конкуренция и се надяват да измислят нещо толкова уникално, че това да ги направи световно известни и да увеличи продажбите им. Чрез елегантни млади жени и мъже всеки от тях показва най-доброто от себе си и това което те смятат за красиво и естетически правилно. Съчетаване на различни части от дрехите и съобразяване на цветовете, това е едно от важните неща които един потенциален клиент гледа в дадена визия. Всичко това днес е възможно не само в модния бутик, но и онлайн и то на цени, които могат да си позволят по-голямата част от българския народ.

Облеклото на българина през годините

Много от вас са запознати с българския фолклор и са посещавали музеи и етнографски изложби. В тях са изложени модели на дрехи от близкото минало, такива каквито са носели нашите предци. Както се досещате това са българските фолклорни носии. Народната носия е била различна за всеки регион от България. Различавала се е не само по модел, но и по цветове и шевици. Всяка област е имала свои запазени модели, по които са се различавали. Но все пак е имало нещо по което дрехите на нашите предци са си приличали и това са били задължителните части от облеклото. Основната дреха и при мъжете и жените, била ризата, като тя се различавала съответно в дължината. При жените ризата била дълга до пръсците, а при мъжете до коленете. Разбира се никой не е ходел само по риза, независимо колко топло е времето. Българките например през по-топлите дни слагали поне престилка отгоре, а някой дори и две (една отпред и една отзад), а българите запасвали ризата си в потурите. През зимните периоди, жените слагали върху ризата някаква връхна дреха. В различните региони тя била различна, при някои това бил сукман, а при други сая. И двете неща представляват вид рокля с деколте или разрез отпред, обикновено тя е без ръкави или с много къси такива. Задължителен елемент за омъжените дами пък била забрадката, тя можело да бъде бяла или цветна кърпа украсена с шевици или ресни. Българските мъже били известни със своя калпак и пояс. Калпакът се правел от овча кожа и нейното руно, което е обърнато навън, заедно с поясът те предпазвали от простуда.

МОДА?? Дали някой по-това време е знаел какво означава тази дума? По времето на социализма българската жена само можела да си мечтае за дрехи като от списанията или пък за така желаните чорапогащи. В цялост модата по това време може да се раздели на две: ранен комунизъм и късен социализъм. В първия случай става въпрос за времето, когато жената тъкмо е станала равна с мъжа, придобила е права да избира и да бъде избирана,да се превърне от домакиня в работеща силна жена. В това време започва да навлиза и масовата конфекция. Всяка жена мечтаела да изглежда като моделите от списанията, но от всички дрехи по моделите, най-труден за намиране бил чорапогащникът. И, ако сега, при най-малката бримка слизаме до близкия магазин за нов чифт, то тогава дамите са имали единствено избора да зашият или уловят бримките на единствения който имат. Разбира се с тези чорапогащи са се носели предимно рокли или дълги поли. Имало и дръзки момичета които си пробвали късмета да облекат по-къса пола, но това завършвало с поставянето на печат, който не се отмивал поне седмица. По този начин се показвало, че на тази нова мода за онова време не се гледало с добро око.

С времето модата се променяла, правителствата се сменяли, а с тях и разбиранията. Навлизаме в периода на демокрацията, когато да си закупиш дънки е напълно легално. Нашумява модата на костюма в комбинация с бели чорапи. Разцъфтяват и първите магазини за вносна конфекция, които се различавали по един единствен елемент: застрахователната фирма!

градски стил

Съвременният стил на българина, повлиян от световната мода

През последните две – три десетилетия модата в България доста се разви. Съвременната жена стана стилна и добре изглеждаща. Като балкански народ ние се доверяваме повече на цветните комбинации, които ни носят емоция, за разлика от практичните класически тонове. В днешно време модата е навсякъде около нас, социалните мрежи са основният източник на модните тенденции от червения килим и младите български момичета разбира се са повлияни от световната мода. Но означава ли това, че ако нещо е модерно в момента, ние задължително трябва да сме облечени в него? Това е нещо с което много често грешим, модата е нещо което се мени постоянно, но стилът остава. Всяка жена трябва да знае какво на нея ѝ подхожда и да се облича според поводът и ситуацията.

Българите и правилата за обличане на работа

Работната среда е по-голямата част от деня, ежедневието и живота ни, за това е изключително важно добре да подберем дрехите си, за да изглеждаме възможно най-представително. И все пак има професии и работни позиции на които е позволен малко по-свободния и ежедневен стил.

Етикета в облеклото

Работната визия зависи от заеманата длъжност и от фирмата в която работим. Например, ако сте в някоя адвокатска кантора или международна бизнес компания, най-добре е да бъдете спретнати и елегантни. Нежния пол винаги са имали по-голям избор в дрехите, за това ще им обърнем по-специално внимание. Дрехите които избирате за деловия си стил не трябва да са много прилепнали или пък прекалено широки. Заложете на права рокля или костюм, като разбира се полата не е прекалено къса. Може да съчетаете полата с блуза или риза с дълъг ръкав или риза без ръкав, но задължително в комплект със сако. Обувките не трябва да са с много тънък и висок ток, все пак сте на работното си място поне 8 часа на ден, което може да доведе до болки в краката и подуване. За тези от Вас, които нямат строго определен дрес код, могат да си позволят малко повече свобода в избора на дрехи. И все пак имайте предвид, че независимо от работната обстановка, винаги трябва да изглеждате чисти и спретнати, да обмисляте добре облеклото си, защото това е пътят към успехите Ви.

градски стил

Влияе ли поп фолк културата на модата в България?

Поп-фолк музиката или така наречената чалга е един от най-популярните и най-слушани стилове музика в България. Както знаем в световен мащаб голотата винаги е продавала повече. Така е и в поп-фолк средите, колкото по-разголена е една певица, толкова по-гледан ще бъде нейния клип. Младите момичета, които слушат този стил музика доста често биват повлияни от визията на своите любимки. Така в опит да привлекат мъжкото внимание и да приличат на звездите, те прибягват до дрехи, които не са особено подходящи за техния силует или възраст. Нашия съвет към тези млади момичета е да бъдат себе си, да изградят собствен стил в избора на дрехи и да не се влияят толкова от светските личности.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност