НАСА: В Батак е най-чистият въздух на цялата планета!

Батак

Батак е може би най-уникалното градче в България. Освен с изключително важното си историческо място, което заема, Батак удиви световните учени и с нещо друго. Учени от НАСА установиха, че над китното българско градче се намира най-чистия въздух на цялата планета!

Специалистите от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ са се натъкнали на този факт случайно, отбелязват американски медии. Екип на НАСА изследвал отвисоко Родопския район.

Получените данни били удивителни – уникално чист въздух, дължащ се на йонизацията му, получена по естествен път.  Това се случва над цялата Баташка планина и в района на язовир Батак и е едно от най-рядко срещаните явления в света.




Планината е с площ от около 250 квадратни километра и се простира между долините на реките Въча, Девинска и Чепинска. Дълга е 60 километра, а ширината й е между 15 и 20 километра. Най-високият връх е Голяма Сюткя – 2185,8 метра.

Изследването на НАСА показва, че на най-чистия въздух на планетата можем да се насладим, ако отседнем в хижа „Румен“, която се намира в местността Дългата поляна и се намира само на 45 минути от прекрасния язовир Батак.

Коментар

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.