Откриха нов вид орхидеи на неподозирано място у нас

orchidaceae.bg

orchidaceae.bgЛюбопитна новина за любителите на растенията и по-специално – на орхидеите.

Два нови вида орхидеи са били открити в природен парк в България. Интересното е, че новите орхидеи са открити на доста странно и доста обитавано напоследък място у нас.

Те са намерени в природен парк “Златни пясъци”, който е в непосредствена близост до морския ни курорт. Откритите нови видове се наричат двурога пчелица и дребнолист дремник, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Двата нови вида орхидеи са били открити при теренни проучвания в парка, проведени в последните две години с финансиране от еврофондовете за екология. Орхидеите обитават местността Бежаната, която е част от най-малкия природен парк в България.

Двурогата пчелица е нежно растение, с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в червения списък на растенията и гъбите.

Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен е в Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

При проучванията е установен и трети рядък вик орхидея. Това е обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването ѝ. Това е една от най-високите орхидеи у нас – 60-70 см, има виолетови цветове във формата на змийски език.

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май.

От екоминистерството напомниха, че късането и изкореняването на диви орхидеи е забранено от закона.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.