Подаряват Ботев и Вазов на българските училища

Христо Ботев
Левски, Ботев и Вазов са подаръците на образователното министерство за българските училища.

Става дума за фотокопия на портрети на нашите възрожденци. Министерство на образованието и науката (МОН) ще ги подари на всички български училища в страната и в чужбина.

Образите са рисувани от известни български художници и са изложени в най-големите музеи и театри в страната. Целта е училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности.

Иван Вазов

Първите три портрета, които ще получат училищата, са на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, рисувани в оригинал от Иван Солаков, Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Оригиналът на портрета на Ботев се намира в родната му къща в Калофер, докато този на Вазов е в Народния театър „Иван Вазов“.

Близо 2800 комплекта с първите три фотокопия на възрожденски портрети ще бъдат предоставени на регионалните управления по образованието, които ще ги разпределят по училищата. Цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от Министерство на образованието и науката. Към портретите са добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати.

В бъдеще МОН ще изпраща още портрети на исторически личности. Сред тях ще бъдат хан Аспарух, цар Симеон Велики, Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Найден Геров, Стефан Стамболов и др.

Предвижда се част от портретите да бъдат подарени за 3 март и 24 май.

училища

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.