Поверия за Коледа

поверия Коледа

Съществуват много поверия за Коледа, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от поверията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара – може да е малко и евтино, но да е ново.


На Коледа метенето, прането, чистенето и подреждането не само че не се препоръчват, ами направо са забранени. Всичко трябва да е свършено през деня преди Коледа, точно преди Бъдни вечер. На Коледа не трябва да се шие, иначе някой в семейството ще ослепее.

На Коледа се ходи на гости и се приемат гости. На Коледа се обличат най-хубавите дрехи, но не и черни дрехи. Облечете ли се в черно за Коледа, това може да донесе нещастие.

В нощта преди Коледа всеки може да си пожелае нещо, защото това е нощта, в която ставатчудеса.

В нощта преди Коледа – на Бъдни вечер, неомъжените жени не трябва да изяждат първото залче от питката, а да го оставят на масата и после да го скрият под възглавницата си. През нощта ще сънуват мъж – това ще е мъжът, с когото ще прекарат живота си.

Ако на Коледа има виелица, пролетта ще дойде по-рано. Ако на Коледа има слана на клоните на дърветата, ще има богата реколта от жито през следващата година.

Когато Коледният ден е топъл, пролетта е студена. Ако на Коледа вали сняг, годината ще е с много богата реколта. От Коледа доЙордановден не се ходи на лов, иначе с ловеца може да се случи нещастие.

На Коледната трапеза между хората на масата трябва да има разстояние, за да могат и мъртвите роднини да са между тях.

На Коледната трапеза не се пие вода – който пие вода, ще е жаден, когато няма откъде да вземе вода.

Когато Коледа се падне във вторник, ще вали много през пролетта. Ако е в сряда, пролетта ще е без дъждове. Ако Коледа се падне в четвъртък, януари и февруари няма да са много студени. Ако е в петък, до март ще е страшен студ.

Когато Коледа е в събота, лятото ще е дъждовно и ще има земетресения през годината. В неделя ли е Коледа, през лятото и капка дъжд няма да падне. Щом Коледа е в понеделник, ще има добра реколта през годината.

Ето част от най-разпространените суеверия, свързани с коледните традиции:

1. Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.

2. Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

3. Елхата трябва да се украсява на Бъдни вечер – 24 декември.

4. В някои западни страни украсяват коледното дръвче, едва след като децата в семейството заспят.

5. В Германия, последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача за децата е да я открият. Победителят в надпреварата получава специален подарък.

6. На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън.

7. На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.

8. В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.

9. У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.

10. Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×