Начало Made in BG Рибарица събра българския бит и фолклор от цялата страна

Рибарица събра българския бит и фолклор от цялата страна

от LittleBG
0 Коментар

Рибарица

Рибарица приюти пазителите на българския бит и фолклор от цялата страна. Това се случи по време на 10-то издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия“, което се проведе в историческата местност „Костина“ – лобното място на големия български революционер Георги Бенковски.

Рибарица

„Всички вие – пазители на българщината и на българския фолклор и традиции, отново сте тук на нашия празник, за да ни покажете пъстри роби, кръшни хора, различни обичаи и онова, което вашият край е съхранил“, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.

Рибарица

„Вече 10 години „Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събира на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни съкровище, така както са го правили нашите прадеди, за да оцелее до днес, защото в него бие сърцето на народа“, допълни още Ганева.

Рибарица

Кметът на Тетевен подчерта, че не бива да забравяме българските обреди и ритуали, а празнични събития като днешното спомагат именно за това – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на следващите поколения.

Рибарица

В 10-то издание на фестивала взеха участие около 100 колектива от цялата страна, а през двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години.

Рибарица

По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. За доброто настроение се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха невероятен концерт.

Рибарица

В него се включиха ентусиасти от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хоро. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които истински се забавляваха и дейно участваха в народните ни танци.

Рибарица

Дойде време журито да каже тежката си дума и да определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване.

Председателят на журито – Христо Димитров /ръководител на ансамбъл „Българе“/ връчи грамоти и медали на най-добрите колективи и индивидуално представили се. Бяха раздадени и няколко специални награди – ръчно изработени статуетки във формата на пъстърва /символът на Рибарица/.

Рибарица

Ето и някои от тях:

Голямата награда за населено место – „Най-голям пазител на българския фолклор” се присъди на: Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“ – Село Тръстеник /община Иваново/;

Рибарица

Специалната награда на Община Тетевен, която връчи зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, получи: НЧ „Мисъл-1931“ – Село Овчи кладенец /община Тунджа/;

Рибарица

Специалната награда на Кметство Рибарица отиде при: НЧ „Христо Смирненски-1925“ – Село Черни Вит /община Тетевен/, а своята специална награда журито отреди на: Фолклорен състав „Северняче“ – град Лом.

Рибарица

В категорията „Автентична носия“ златният медал бе присъден на НЧ „Виделина-1897“, село Деков /община Белене/, а в категорията „Обичаи“ първото място спечели НЧ „Развитие – 1904“, град Търговище.

Рибарица

Рибарица Рибарица Рибарица

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност