Начало Малка България Бойко Борисов стана първенец по астрономия в Индонезия

Бойко Борисов стана първенец по астрономия в Индонезия

0 Коментар
esteto.bg

Първенецът по астрономия и астрофизика Бойко Борисов завоюва един сребърен медал, а останалите 4 бронзови медала бяха спечелени в конкуренция сред 400 състезатели.
С пет медала ще се завърнат състезателите от олимпийския отбор по физика. Между 16 и 24 юли 2017 г. в Джоякарта, Индонезия, 48-ата Международната олимпиада по физика прие 424 ученици (още 171 ръководителя, 78 наблюдателя) от 88 държави от целия свят.

България е една от страните учредителки на престижното международно състезание, представяйки сериозни успехите от 1967 г. до днес. Тази година състезателите получиха възможността да се подготвят в нова оборудвана лаборатория.

Постиженията на състезателите са споделени с ръководителите на отбора – Мирослав Абрашев и Нено Тодоров.

Съставът на тазгодишния национален отбор по физика е следният:

1. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ – сребърен медал

2. Димитър Ружев, 12 клас, СМГ – бронзов медал

3. Александър Иванов, 12 клас, СМГ – бронзов медал

4. Александър Атанасов, 12 клас, МГ Плевен – бронзов медал

5. Георги Александров, 10 клас, СМГ – бронзов медал

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни – теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа) и практически (една или две задачи с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

До 2017 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 119 медала: 14 златни, 38 сребърни, 67 бронзови медала и 59 почетни грамоти. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г. Ръководител на отбора от 2000 г. е доц. Виктор Иванов.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност