Какви са предизвикателствата пред българското училище в Пърт?

Пърт

Българското училище в Пърт, Австралия е най-новосъздаденото в страната. То отвори врати миналата година, за да могат българските деца да се докоснат до своя роден език, да го изучават и заобичат.

„Основното предизвикателство е да утвърдим и затвърдим знанията, които придобиват децата“. Това сподели главният учител Георги Бедерев пред SBS Radio Sydney.

Той разказа, че в българското училище в Пърт отбелязват всеки български празник – за 1 март правят мартеници, за Великден – боядисват яйца. Така българчета в Австралия заедно с родителите си и учителите се потапят в българските традиции. „Получава се голяма веселба“, казва учителят.

Основната трудност, с която се сблъсква всеки учител в чужбина, за краткото време, с което разполага – 1 час седмично, е да заинтригува децата. Целта е да се отпуснат да говорят свободно български език, което е трудно предвид, че говорят на друг език непрекъснато. Трудно се снабдяваме с материали и учебници и учителят трябва да импровизира, заявява Георги Бедерев.

В момента той обучава едновременно 7 деца, които са в различна възрастова група. Това са децата, които посещават училището в Пърт. Но по-големите помагат много на по-малките, разкрива учителят.

„Надявам се българското училище в Пърт да привлече повече деца, които да искат да учат български език. Това е нашата голяма цел – българските деца в чужбина да учат български език и да пазят българските традиции и обичаи“, завършва с оптимизъм учителят.

Ето и цялото интервю с Георги Бедерев за австралийското радио:

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.