Защо родопчанин майстори макети на сгради?

Родопчанин навъртя хиляди километри само с автобуси и направи внушителни макети на най-известните сгради в Чепеларе. Радослав Хаджиев е едно от колоритните лица на Родопите с оригиналния си почин да се снима във всеки автобус, в който се качи. Най-голямата му страст е да пътува. Той е навъртял стотици хиляди километри из страната и чужбина.
Обожавам да пътувам, особено из Европа, казва Радослав. Фейсбук профилът му е като на околосветски пътешественик. Той обикаля основно с автобуси, тъй като обича обществения транспорт и по свой оригинален начин се снима във всеки автобус, в който някога се е качил. Описва има ли много пътуващи по линията, как е пътят, времето, какви случки са се разиграли в рейса и извън него. Така създава цели репортажи в снимки. Радослав се е „тагнал“ със снимки на фона на гранични пунктове, пътища и автогари от цяла Европа.

„Бил съм в 20 държави, говоря за тези, които съм обиколил, а не само да съм минал през тях. Това са Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Норвегия, Швеция… Само с автобуси пътувам, общественият транспорт е най-удобен. В автобус можеш да се настаниш удобно и да се наслаждаваш на гледката от прозореца, да размисляш и след това да описваш преживяното. Ако шофираш, вниманието ти е ангажирано. На самолет не съм се качвал заради някои съображения със здравето, пък и харесвам да гледам света отвисоко“, обяснява Радослав.

Той се прочу, след като изработи до най-малки подробности копия в умален мащаб на сградите на община Чепеларе и на ОУ „Васил Дечев“. 38-годишният родопчанин е направил в умален мащаб и кметството в родното си село Забърдо. Макетите на сградите от Чепеларе са изложени в общинската управа на родопската община. От страст към архитектурата се запалил да прави макети на къщички и вече е измайсторил над деветдесет.

„Страст ми е да ходя на гурбет в чужбина, ала дори и избора на страната за гурбета свързах, за да мога да гледам и архитектурата там“, казва Хаджиев. Родопчанинът първо реализирал свои идеи за къщички, а сега прави макети само по поръчка, тъй като големите модели му отнемат от два до шест месеца неуморен труд, а къщичките вече изработва за седмица. Големите му макети стигат до 1.20 метра височина.

Направил е макети на много хотели в Чепеларе, селата Орехово и Забърдо, хижа „Скалните мостове“. Моделирал и много сгради в Пловдивско. Сред тях е и комплексът „Хаджията Груев“, чийто макет е с големина 1.20  на 0.60 метра. Направил е макети и на доста частни къщи, и на две бензиностанции. Собствениците му ги поръчвали, за да ги сложат на видно място в обектите си.

Сградите изработва от ПВЦ, картон, самозалепващо фолио и дървена рамка. Използвам мебелно фолио, защото има имитация на мазилка, камъни, мрамор, дърво, но и влагам най-различни материали, обяснява Хаджиев. Той е завършил техникум по дървообработване и вътрешна архитектура. Роден е в Асеновград, като дете расъл в Забърдо, а след това дълги години живее в Пловдив.

Мечтаел да стане архитект, ала нямал възможността да следва архитектура.
Вярва, че като младеж към макетите го подтикнал упорит сън, който се повтарял в продължение на две седмици. В него виждал възрастна жена, която му сочела стая по стая и етаж по етаж в някаква вила в алпийско село. Така изработил първия си макет на къщичка, по подобие на тази от видението си в съня. И я датирал – 1997 година.

Първоначално ползвал за материали дърво и клечици, но ги заменил с пресован картон и самозалепващо фолио.

“За дворовете търся естествени материали – мъхове, камъчета, клончета, клечки за ограда”, разказва Хаджиев. Той никога не пропуска да обиколи баирите около родното си село. В община Чепеларе много харесали макетите и му поръчали да направи умалени модели на част от обществените сгради. Дори бил назначен за една година по европейска програма, докато приключи работата.

Чешитът си прави архитектурни планове за макетите. Временно съм спрял да работя заради лепилото, за да се прочистя, но ще продължа да ги правя след някой и друг месец, обяснява Радослав. С пътуванията обаче никога нямало да има почивка, зарича се с усмивка той. А докато пътува, пише и романтични стихчета и вече е подготвил над 120 свои творби за стихосбирка – за романтиката, любовта, родния край и баща си.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.