Грийнпийс ще търси торбички и боклуци в Черно море

Грийнпийс

Екологично проектираният кораб – Rainbow Warrior ще изследва Черно море съвместно с учени от БАН. Корабът на Грийнпийс ще търси торбички и боклуци в Черно море.
Уникалният плавателен съд ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града съответно на 5-6 и на 12-13 август ще бъде отворен за посетители.

Визитата му у нас е свързана основно с кампанията на екологичните организации Грийнпийс и „За Земята“ – „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни.

Грийнпийс

Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН.

Високо технологичното оборудване на Rainbow Warrior ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони , както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над 3 тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.

Rainbow Warrior е трето поколение кораб на Грийнпийс, като неговият първи предшественик, който е бил потопен от бомбен взрив през 1985 г. е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи унищожителен риболов.

Грийнпийс

Строителството на новия ветроход на Грийнпийс, който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен – Германия и през 2011 г. е пуснат по вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който освен екологично съобразен е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта Rainbow Warrior плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Екохарактеристиките на 340 тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ); Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); Нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“; Нотация за клас за доброволна защита на околната среда; Третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; Биологично третиране на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.

Грийнпийс

Програма за свободно посещение в Бургас:

– 5 август – 16:00 – 19:00 – Отворени врати и фестивал ( работилници, игри и други на кея)

– 5 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

– 6 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 – Отворени врати , фестивал и прожекции на филми

– 6 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

Програма за свободно посещение във Варна:

– 11 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

– 12 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати , фестивал и прожекции на филми

– 12 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

– 13 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати и фестивал.

Грийнпийс

Провери колко голям е пластмасовият ти отпечатък – https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1. 

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес: plastic-free@zazemiata.org

Повече за кампанията „Свободни от пластмаса”: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.