Щастлив ли е българинът?

littlebg.com

freeimages

България е на 134-о място от 158 възможни в класацията за световното щастие. Това става ясно от третата по ред класация на World Happiness Report.
Класирането е направено въз основана на социологическо проучване на Gallup International, извършено в периода 2012 – 2014 г.

Страната ни е в една компания с Египет, Йемен и няколко от по-бедните африкански и азиатски държави. Пред българите са живеещите във всички държави от Югоизточна Европа. Дори разкъсваният от религиозната война и тероризма Ирак е много преди нас – на 112-о място.

Първите по щастие обаче са страните, които се славят с висок жизнен стандарт – става дума за Швейцария, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада. Тук влизат и още скандинавски държави като Финландия, Нидерландия и Швеция. В челната десетка са също така малки и средно големи страни от Западна Европа заемат 7 от първите 10 места.
Следват ги океанските и топли страни като Нова Зеландия и Австралия. САЩ са 15-и и са зад Израел и Мексико. Великобритания е 21-а като пред нея са Белгия и ОАЕ. Германия е 26-а, а Франция 29-а.

Основните критерии за касацията са били брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, продължителността на живота, свободата на житейския избор, липсата на корупция и щедростта.×