40 БГ работодатели се срещнаха с българи зад граница

littlebg.com

сдружение „Български кариерен форум“

 

Представители на над 40 български компании пътуваха от България до Лондон и Франкфурт, за да се срещнат с българските общности там в рамките на кариерните форуми BG Careers Fair. Събитието се организира за трета поредна година на Острова и за първа в Германия от две неправителствени организации – сдружение „Български кариерен форум“ и сдружение „Тук-Там“.

Форумът е единственото по рода си българско кариерно изложение в чужбина, което цели да обърне тендецията за изчитане на мозъци и да подпомогне икономическия растеж и гражданското развитие на България чрез опита и знанията на българите зад граница.

Събитията привлякоха над 600 талантливи българи, желаещи да научат повече за възможностите за развитие, които ги очакват у дома. Профилът на участниците беше разнообразен – както студенти, така и млади професионалисти, натрупали опит в чужбина в различни сфери – на първо място бяха кандидати с образование и опит в сферата на мениджмънт, бизнес развитие, финанси и счетоводство. На второ място като опит на кандидатите в Германия бяха инженерните науки и информационните технологии (ИТ), докато в Лондон преобладаваха право, политически науки и комуникации.

53% от кандидатите в Лондон имаха бакалавърска степен, докато в Германия преобладаваха кандидати с магистърска степен – 43% от регистрираните, а също и кандидати със средно образование (20% от регистрираните).

Най-желаната сфера на развитие и на двете локации е бизнес и консултантски услуги с над 30% интерес от страна на регистириралите се, следвана от банкиране и ИТ с над 20%. Интерес от страна на кандидатите има и към позиции, свързани с публичния сектор, маркетинг и реклама, човешки ресурси        и авиация.

Посетителите имаха възможността да се запознаят и да разговарят с представители на над 40 от най-добрите български работодатели от многобройни индустрии. Сред тазгодишните изложители бяха фирми от сферата на информационните технологии, банкирането, авиоиндустрията, машиностроенето, образованието, логистика и др.

Работодателите отчитат интерес на кандидатите не само към възможностите за стаж и работа, а и силен интерес към информация за сектора, развитието на индустрията и самата дейност на компанията.

Всяка компания смята в близко бъдеще да се свърже със средно от 5 до 10 кандидата за интервю. 100% от работодателите на изложенията заявяват интерес да се включат и в следващите издания на форумите и се ангажират с каузата да предоставим информация за професионалните възможности и развитие в България.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×