Къде са туристите, влюбени в българското море?

duni

littleBG

20% спад на руските туристи, отчитат от Министерство на туризма. Данни на НСИ сочат, че началото на летния сезон е слабо.

При нощувките има спад със 7%, а при приходите с близо 3. С това се оправдаха песимистичните прогнози от началото на годината, че страната ни ще загуби голяма част от руските пазари.

От туристическата камара в Бургас са категорични, че донякъде вина за лошия старт на сезон-2015 има държавата. Според тях въпреки песимистичните прогнози за отлив на руски туристи, никой не се е опитал да привлече летовници от други страни.

„Според мен трябваше Министерство на туризма на България да влезе в преки контакти с търговските аташета във водещите европейски държави включително и Руската федерация и да даде конкретна информация къде има свободна леглова база и да бъдат конкретно информирани за цената на туристическите пакети“, казва пред БНТ Иван Иванов, председател на туристическата камара в Бургас.

В момента повечето от хотелите в курортните комплекси вече са заети, след като през май и юни останаха празни. От туристическия бранш продължават да се надяват на записванията в последната минута, с които да компенсират големият спад на туристи.

Николина Ангелкова, министър на туризма смята, че „лято 2015 година се очертава един от най-променливите сезони, изключително динамичен и сезон на записванията в последната минута. Надяваме се, че това раздвижване на пазара, което се наблюдава в момента, както на пазар Русия така и по отношение на другите пазари ще продължи.“

България не успя и да привлече и туристи резервирали почивки в Тунис, които заради събитията там бяха пренасочени към други курорти. Хотелиерите обаче се надяват кризата в Гърция да успее да върне българските туристи към нашето Черноморие.

„В момента почиват доста българи в Гърция обаче обстановката там със сигурност не е стабилна и всеки трезво мислещ наистина би се замислил дали да посети Гърция отново“, споделя  Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг.

От бранша са категорични, че българския туристически продукт не отстъпва по нищо от този в съседна Гърция и Турция. Факт за това са и самите туристи, които веднъж постели България се връщат отново да почиват у нас.

– Преди две години посетих България за първи път, – разказва Ерик от Полша. – Бях в Созопол. Според мен България е най-добрата държава в Европа за морски туризъм. Времето, плажът и хората са страхотни.

–  Задължително ще препоръчам на моите приятели да дойдат тук, – казва Александър Лютич от Сърбия. – Услугите, които предлагат тук, си струват цените. Мисля, че е добре за нас, балканците, които не търсим много луксозен туризъм – като германците и англичаните.

– За първи път съм тук. Всичко много ми харесва- морето, слънцето. Времето е топло, – казва Вика от Русия. Игор допълва: – Всичко е така, както си го представяхме, както беше обещано.

– В България сме за осми или девети път, – казва Катя от Естония. – Много ми допадат климатът, хората, храната, слънцето, пясъкът. Цените също. В края на юни бяхме в Гърция. Пътувахме с яхта по големите курорти. Беше красиво, но скъпо, а храната – не чак толкова вкусна, както тук. Посетихме също и Турция, но България наистина ми хареса най-много. …

От туристическия бранш казаха, че  ново сваляне на цените едва ли е възможно, защото трудно се издържа и при сегашните. Според работещите в туризма, това трябва да е знак към министерсвото за следващия сезон, след като там не са чули предупрежденията в началото на този.

Гешо Любенов, туроператор: Ние в момента се опитваме да докараме туристите не с друго, а с цена. Докато нашите конкуренти Турция, Гърция, Испания в пъти, в много пъти, не един, не два, в много пъти тяхната реклама е много по-голяма. Но това ще ни изиграе много лоша шега в края на сезона, след като всеки си дръпне чертата и започне да си смята разходи и приходи.

За да бъде по-добре рекламирана страната ни от Министерството на туризма  разработват национална  програма за реклама за следващата година.

– Основните акценти в нея е да започнем да работим за сезон Лято-2016 и затова България да бъде предпочитана дестинация, което ще се случи за първи пъти да започнем да рекламираме от ноември, декември тази година Лято-2016 с водещи туроператори международни, с които да имаме стратегически партньорства, – изтъкна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Освен че ще наблегнат на популяризиране на страната ни в държави, където до момента България не се е рекламирала като туристическа дестинация, министър Ангелкова заяви, че се обмисля вариант за увеличаването на чартърните полети от и до България, както и привличането на квалифицирани кадри в бранша.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.