YouLocal – българско приложение, което сближава хората в големия град

YouLocal
През последните две десетилетия преживяхме комуникационна революция, която превърна общуването от разстояние в нещо съвсем естествено. Вече не ни прави впечатление, ако излезем на кафе с приятел и той изведнъж приведе глава, млъкне и забрави, че сме до него. За нас остава да го изчакаме да свърши с писането на поредното съобщение и да слушаме досадните звуци от клавиатурата на телефона му. Или просто да си тръгнем и да го оставим да си говори с някой друг, който явно му е по-интересен?
Забравили ли сме да бъдем тук и сега, да общуваме очи в очи и да оценяваме мястото, където живеем в момента. Големите градове са пълни с хора, но въпреки това ни карат да се чувстваме самотни. Новите приятелства се създават трудно. Всеки е зает с нещо или е някъде другаде в мислите си. Някога, като деца, се събирахме в квартала, играехме игри, тичахме, падахме, ходехме с разбити колене. Клюките се разменяха на пейките пред блока. Не искахме да се прибираме след залез. После се появиха първите компютърни зали. Бягахме от час, за да чатим в “Мирката” или да играем игри. ICQ и Skype отвориха мирогледа ни, позволяваха ни да разговаряме с екзотични чужденци от мистериозни държави. С годините Интернет стана бърз, компютрите лични и преносими, телефоните умни. Постепенно изчезна социалната същност на кварталите, която ни обединяваше като приятели.

Приятели и последователи

Днес приятелството е игра на числата, която започва с изпращането на „покана“. Общественият ни статус се измерва в броя онлайн приятели, последователи, харесвания, споделяния, постове и посещения. „Общуваме“ със стотици хора, за които често не знаем нищо и които, ако случайно ни срещнат и поздравят на улицата, често може и да не познаем. Но продължаваме да им показваме как се забавляваме, какво ядем, къде пътуваме и какво си мислим в момента. Колкото повече онлайн приятели и последователи имаме, толкова повече сякаш си говорим сами със себе си. Огромният обем от комуникация понякога ни свързва с вдъхновяващи личности от различни националности. Но плувайки в океан от информация, рискуваме да се нагълтаме със солена вода, в която да удавим онова, което някога сме смятали за лично и съкровено.

YouLocal

“Искам си личния живот обратно!”
Може и да викаме за помощ, но никой няма да ни чуе. Ако без обяснение се откачим от големите социални мрежи, обсебили ежедневието ни, истинските ни приятели ще започнат да се тревожат дали сме живи. И наистина, живеем ли изобщо? Припознавайки всички тези проблеми на модерното общуване, български екип създава иновативна технология, с която да подобри комуникацията по между ни. Така се заражда идеята за YouLocal – мобилно приложение, което цели да свърже виртуалния с реалния свят, да ни помогне да изплуваме от океана от едни и същи, безлични постове и да намерим добра компания, с която да излезем навън и да споделим интересите си.

Повече истински контакти

YouLocal ни свързва с хората, които са физически близо до нас. Приложението е създадено за младите, които са отворени към идеята да излязат от зоната на комфорта си и да намерят нови приятели в истинския свят. В YouLocal всеки потребител избира какво да последва – квартала, където живее, любимия парк или местата, които често посещава. Ако например търсим компания за урок по пеене, но никой от настоящите ни познати не е заинтересован, можем просто да публикуваме пост в YouLocal. Всички потребители около нас ще видят съобщението, а щастливата случайност може да ни свърже с интересен непознат, с когото заедно да се мотивираме и да се научим да пеем.
Освен да развиваме хобитата си, приложението позволява и да си помагаме – да открием информация за това откъде да поръчаме перфектната торта за рожден ден на приятел или да намерим изгубеното си куче в района. Можем и просто да споделим снимка с красивия залез над града. Ние сме тези, които избираме как да общуваме помежду си, YouLocal е само платформа, която улеснява това и ни помага да създаваме истински приятелства, които не се измерват в числа.

Произведено в България, за да завладее света

YouLocal стартира в Пловдив, а вече има хиляди потребители и в София. Въпреки, че действа локално, младият екип, създал приложението, има глобално мислене. Целта им е YouLocal да се използва в целия свят. Иновацията би помогнала и на пътешествениците, дигиталните номади и на онези, които са се преместили да живеят на ново място и искат да срещнат местни, които да ги въведат в своята култура.

YouLocal e напълно безплатно приложение, налично в App Store и Google Play.

Коментар

  1. Моника 13/05/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.