Кой направи костюмът на Поли Генова за Евровизия?
Кой направи костюмът на Поли Генова за Евровизия? Този въпрос вълнува не само нас българите. Коментира го дори и лондонското издание „Гардиън“: „Поли Генова от България изпълнява песента „Ако любовта беше престъпление“ (щеше да изглежда като роклята ѝ).

„Тя е един прекрасен професионалист и се занимава още със сценография, кино, театър. Предстои ѝ да прави огромни проекти в Софийската опера“, така Поли Генова говори за Антония Попова, авторът на костюма.

„Тя е огромен професионалист, с когото имах удоволствието да работя миналата година покрай българския мюзикъл „Грозното пате“. Знаех, че тя е човекът, с когото искам да сътворим нещо различно, да направим иновация. Съвсем отговорно заявявам, че имаме най-иновативният костюм, който ще бъде представен на тазгодишната „Евровизия“, защото идеята ѝ въобще не е развивана досега в Европа“, допълни тя пред „Дарик“ радио.

Поли Генова

Вдъхновението е дошло от японски дизайнери, които правели в момента най-авангардните неща в модата и дизайна, в комбинация със светлинен проект на Антония Попова от миналата година, каза още изпълнителката.

Поли Генова обясни, че концепцията зад костюма е, че любовта и светлината са едно и също и той свети в кулминацията на изпълнението, за да изпрати най-силно посланието. Същото тя разказа и на пресконференцията за журналистите, акредитирани за шоуто в Стокхолм.

„По този начин се чувствам една идея повече воин на светлината“, допълни тя с усмивка пред „Дарик“. „Защото нали в крайна сметка се борим за едно светло бъдеще на безгранична и всеобща любов. Любовта, който е най-голямата сила и която ще ни спаси“.

Антония Попова разпознава дрехите на един сценограф на модния подиум най-напред по комбинацията на материите, разказа преди време „Капитал Light“. „Когато работиш на сцена, наблюдаваш костюма от по-голяма дистанция и виждаш, че по-големият контраст между материите е от полза за дрехата. Когато един дизайнер идва от театъра, той се интересува повече от линията, а не от детайла точно заради дистанцията. За съжаление, заради това в повечето случаи дрехите не са изпипани технологично.“

Тя е завършила училище за мода, а после и сценография в Художествената академия. През 1998 г. участва в модно ревю с колекцията си „Мадони на мрака“, и не за пръв път работи за български участник в „Евровизия“ – през 2009г. тя направи костюма на Вики от „Мастило“. Тогава също вдъхновението идва от брит пънка, пънк движенията, манга зоун анимацията и японската стрийт фешън.

Поли Генова

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.