Защо ядем козунак на Великден?

козунак на ВеликденПитали ли сте се защо има традиция да се яде козунак на Великден? Защо точно на Великден, а не например, на Коледа?
Според древното предание след Своето възкресение Исус Христос отишъл при апостолите по време на тяхната трапеза. Мястото в средата било оставено незаето, в средата на масата лежал предназначения за Него хляб.

Постепенно се появила традицията на Великден да сеоставя хляб в храма (на гръци той се нарича артос). Него го оставяли на специална маса, както направили апостолите. В продължение на цялата Велика седмица с хляба артос се обикаля по време на всички църковни процесии около храма, а в събота след благословия се раздава на вярващите.

Тъй като семейството се явява една малка църква,то постепенно се появил обичаят всяко семейство да има свой артос. Такъв станал козунакът – висок хляб в цилиндрична форма от сладко тесто.

Имайки козунак на своята великденска трапеза, ние имаме упованието, че и в нашия дом присъства възкръсналия Христос.

Според популярно схващане, историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция. После постепенно се пренася в останалата част на Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне. В Русия великденският обреден хляб носи наименованието кулич.
Смята се, че в България козунакът е дошъл около 1915–1920 г. Преди това за Великден са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Днес обаче козунакът не се приема само като религиозен символ. Той е превърнал във вкусен сладкиш, който може да се намери в търговската мрежа целогодишно.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.