„Златната липа“ 2015 разцъфтява с киношедьоври от 16 европейски страни

фестивала „Златната липа“, littlebg.com

Facebook

Точно след един месец Стара Загора ще се превърне за трети пореден път в столица на модерното европейско кино, давайки старт на фестивала „Златната липа“.

Киносъбитието ще се проведе от 30 май до 3 юни 2015 г. с амбицията на вече утвърден и уважаван у нас и  Европа културен форум, представяйки 35 филма от 16 европейски страни – Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.

Конкурсната програма включва 12 филма. Извънконкурсната програма съдържа 19 заглавия. Тази година програмата на „Златната липа“ впечатлява със силно присъствие на ново българско кино. В програмата, посветена на „100 години Българско кино“, ще бъдат представени 5 български пълнометражни и 7 късометражни филма. Достойнствата на кинотворбите ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури, в чийто състав влизат утвърдени кинотворци от България, Белгия, Естония, Испания и Литва.

Прожекциите на филмите ще се състоят в залите на Старозагорската опера и на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ при вход свободен за всички старозагорци и гостите на града. „Това е един своеобразен подарък към широката общественост и най-вече към младите хора в Стара Загора – града на липите, поетите и правите улици. Ние вярваме, че фестивалът ще провокира творческото начало у всеки, който през седмицата на „Златната липа“ умишлено се остави да бъде увлечен от водовъртежа от събития, от познати от екрана лица и от търсенията на новата вълна кинотворци на Стария континент“, казва създателят на фестивала и негов директор, режисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът „Златната липа“`2015 ще се проведе под егидата и с изключителната подкрепа на Община Стара Загора и нейния кмет Живко Тодоров. Програмата ще бъде изпъстрена с редица любопитни съпътстващи събития. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си „Актьорът в киното“ и ще разкрие от първо лице тънкостите в актьорската игра пред камера. Драматургът Юрий Дачев ще представи книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, с емблематични роли в киното – Емилия Радева.

Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев ще ни разкажат за именитите български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Дискусията „100 години българско кино“ ще събере в една зала много от обичаните български актьори, а във фоайето ще се открие уникална изложба с оригинални афиши на  български филми от миналото.

За фестивала „Златната липа“ в Стара Загора традиционно ще пристигнат  гости от чужбина. А в дните на обратно броене до официалното откриване на „Златната липа“` 2015 ще очакваме отговора на въпроса – кой ще бъде тази година специалният гост на фестивала, който ще получи наградата за цялостен принос в киното и ще има привилегията да посади своята липа и да остави своето име в Алеята на звездите.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.