Белоградчик – осмото чудо на света

Белоградчик

Белоградчик – осмото чудо на света.

Самият град се гуши в западната част на Стара планина, а в цифрово малката му територия влизат 6 прекрасни дестинации за посещение, които могат спокойно да бъдат зачислени към перлите на България. Това са Белоградчишките скали, пещерите “Магурата“ и „Венецът“, резерватът „Чупрене“, Боров камък и водопадът „Бела вода“.

Белоградчик е един прекрасен избор за разходка и за столичани, защото се намира едва на 170 км от София.

Богат на много история, за която свидетелстват археологически находки, датирани от Средновековието. Най-сериозните свидетелства от тази епоха са открити в Цитаделата – най-високата част на Белоградчишката крепост и край самите Белоградчишки скали. Този, наситен с история район е бил един от най-големите административни и културни центрове в периода 1371г. – 1422г.

Белоградчик

Към днешна дата Белоградчик разполага със световна известност, която несъмнено е заслужена. Белоградчишките скали, които са изумителен природен феномен на повече от 200 милиона години, попадна в класацията за гласуване на осмото чудо на света. Успех, който радва всеки един българин. По този начин тази туристическа дестинация се превърна в задължителна за посещение, а последствията от това се изразяват в необяснимо и безгранично усещане за пълнота и желание човек да види тази гледка поне още веднъж в живота си.

Самите скали са разположение на територия от 30 км по дължина и близо 7 км по ширина. Уникалните им форми са дали основание да получат и различни названия, сред които „Конника”, „Мадоната”, „Замъка”, „Адам и Ева”. Тръгвайки на запад от града, по асфалтиран път можете да стигнете „Еркюпия”и „Борич”, а пътьом няма как да не ви направят впечатление множеството останки от зидове и различи сгради. Друга скала можете да откриете, приближавайки се до Латинското кале и Лепенишката пещера. Последните скали от отстоят на 40 км от града в близост до няколко села.

Белоградчик

Друга много сериозна забележителност, която е в достатъчна близост и до скалите и до самия град, е Белоградчишката крепост. Съоръжение, по чиято грандиозност всеки може да се досети, че е имало изключително стратегическо значение. В близост до крепостта можете да намерите и Астрономическа обсерватория към БАН. Това е не по-малка атракция, защото дава възможност за наблюдение на нощното небе през предвидените 3 телескопа.

Белоградчик

Пещерата Магурата е не по-малко известна дестинация, която отново е в близост до града – едва на 20 км. Освен скалните рисунки, тази пещера е мястото на което можете да видите уникален слънчев часовник с 366 дни. Магурата може да се похвали с грандиозните си размери и с галерии с дължина 2500 м.

Истината е, че Белоградчик е дестинация, която може да запълни поне една ваканционна седмица, като гарантира, че няма как да ви е скучно в нито един момент. Природа, забележителности, музей, галерия, история…

Белоградчик

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.