Откриха най-големия феодален замък в Южна България

Крепост Русокастро

Историците и археолозите вече са сигурни – крепостта Русокастро се оказа най-големият феодален замък на територията на днешна Южна България. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Средновековните останки край едноименното село, разположено на около 20 км от Бургас, обхващат площ от близо 53 декара. При разкопките на хълма на челната стена на крепостта (единствената достъпна) се доказа, че върху височината е построен най-големият феодален замък. Той е на площ от 2500 кв.м и по-голям от него е само този в Царевец, изграден е върху терен от 5000 кв.м, уточняват от пресцентъра на музейната институция. Останалите замъци са под 1000 кв.м, включително и замъкът на Асеневци на хълма Трапезица във Велико Търново, проучен от проф. Константин Тотев, който е върху площ от 660 кв.м.

Замъкът представлява сложна конфигурация от стаи за живеене, складове за оръжие, църква и т.н. приемната зала е с площ 20 на 6 м, тоест 120 кв. м, което показва, че това е зала аа царски приеми.

Замъкът беше успешно датиран съвсем точно по уникален начин, отбелязват още от НИМ. Сребърна монета на цар Иван Александър е открита в хоросана на крелостната стена (1331-1З71 г.) Построяването на феодалното имение и неговото значение .се обяснява от няколко

Исторически обстоятелства от началото на царуването на Иван Александър, които показват сложните дипломатически и военни отношения по това време. Както е известно, през 1330 г. черноморските градове и Южното Черноморие са обект на инвазия от византийския император Андроник ІІІ. Той нарушава договора си с България и превзема по Черноморието българските градове, заедно с прилежащите им територии. Останал да се съпротивлява само Анхиало.

През 1331 г. цар Иван Александьр, току-що качил се на престола, с хилядна армия предприема поход за освобождаване на българските територии. Но спира като вижда многократно превъзхождащата армия на Андроник ІІІ. След като преценява, че не може да я победи, сключва договор с императора. Според това споразумение византийците отстъпват на България град Ямбол, а българите предават Анхиало. Това е най-краткият просъществувал договор, който траял само една нощ. На разсъмване се притекли на площ още 6 хил. войници и с тази армия цар Иван Александър преценил, че вече има превъзходство на силите и тръгнал срещу Византия.

При крепостта Русокастро се разиграва жестоко сражение, при което българите нанасят погром на византийската армия. Андроник се затваря в Русокастро, но на третия ден се предава.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.