Асеневци оживяха зад крепостните стени на Царевец

Царевец

Средновековен лагер върна Царевец в периода XII-XIV век. Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението и воинските умения от славните времена на Второто българско царство и династията на Асеневци оживяха зад крепостните стени.
Над 150 реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна са разположили юрти, шатри и палатки, за да покажат как е протичал животът през Средновековието.

На крепостта Царевец се провежда Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”.

Организатор е Общината, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция”.

По данни на касата на АМР „Царевец“ събитието е посетено от повече от 4000 души.

Царевец
Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

Царевец

В палатките, шатрите и юртите майстори демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти – леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. На място бяха приготвяни гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента.

Царевец

Представено бе въоръжението на различни народи, като за първи път се проведе двубои с меч. Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ обработват кожи, метал, дърво, плат. Бе пресъздадено производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии.

Танци, вокална музика и театър от Средновековието бе подготвил съставът „A l’Entrada“ от украинската столица Киев. Румънската група “Ursuluibrun” от Букурещ показа средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

Царевец
От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка „Наемна дружина Барадж” – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец издигна Сдружение „Авитохол“ – Варна, което на фестивала ще представи и бита, и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство демонстрират амазонките от “Туида” – Сливен.

C3Царевец Царевец Царевец

×