Начало Малка България Падаме под турско робство заради жена или как двама Ивановци погубват България!

Падаме под турско робство заради жена или как двама Ивановци погубват България!

от LittleBG
4 коментара

Ивановци

България губи две трети от териториите си заради влюбването на Иван Асен II в грешната жена. Заради фаталната връзка на Иван Александър с еврейката Сара първоначално губим 80 на сто от земите си, след което падаме под петвековно турско робство.

„Ето защо казвам, че владетелите не бива да се влюбват“, сензационно разкри пред в. „168 часа“ шефът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. „Влюбванията на царете Иван Асен II и Иван Александър причиняват огромни нещастия на България – при първия избухва гражданска война, а при втория двамата братя взаимно парализат ресурсите си, докато през това време губим земите си и падаме под турско робство“, аргументира тезата си Димитров.

Иван Асен II е един от най-способните български владетели. Той успява да възстанови много от загубените ни територии и при него страната се е простирала на три морета.

Той обаче се влюбва фатално и изоставя съпругата си – унгарската принцеса Анна Мария, от която има 4 деца. Той е обсебен от красотата на дъщерята на епирския деспот Ирина и нищо не може да го спре да разтрогне брака си. Двамата се женят и имат три деца.

Въпреки разцвета, който постига България по време на управлението му, той оставя въпроса за престолонаследника си неуреден.

И бившата, и настоящата съпруга имат съвсем логични претенции към трона. „Около двамата му сина от унгарката и византийката се формират болярски партии, които започват да враждуват помежду си“, казва Божидар Димитров.

Интересното е, че това става при положение, че синовете му са малолетни. Борбата приключва с отравянето на седемгодишния му син Коломан I Асен от брака му с унгарската принцеса. Аристокрацията е разделена, както и обществото и страната влиза в дълга гражданска война. При това в момент, когато татарските нападения са ежедневие.

В резултат на фаталното влюбване на Иван Асен Втори в рамките само на 20 години губим близо две трети от териториите си. Докато през 1277 г. Ивайло оглавява народното недоволство и влиза в битка с монголо-татарците, които заплашват цяла Европа.

Близо сто години по-късно същата грешка допуска друг талантлив български владетел – Иван Александър. Именно от крепостта Русокастро, по която археолозите в момента усилено работят, тръгват победните му походи към Византия. Там откриваме и Божидар Димитров. Неговата теза е, че ако Иван Александър не се бе влюбил в грешната жена, може би нямаше да паднем под 5-вековно турско робство.

Иван Александър е най-дълго управлявалият владетел, успял да възстанови много от българските земи.

„Той присъединява всички загубени територии, включително Родопите още през първите 10 години на управлението си“, разказа Божидар Димитров.

„В историята Русокастро влиза с голямата победа на Иван Александър над Византия, който управлява в продължение на 40 години, повече дори от Тодор Живков“, разказва историкът. През 1331 г. той е избран за цар в момент, в който византийците окупират всички черноморски пристанища до река Тунджа.

„Не се предава само крепостта Анхиало. Царят тръгва с 6-хиляден отряд и пристига в Айтос, където го посреща два пъти по-голямата войска на византийския император Андроний. Затова Иван Александър подписва примирие, но го нарушава още същата вечер. Скъсва договора и тръгва срещу изненаданата византийска войска. След упорита битка надделява. Това е единственият случай, в който ние изиграваме Византия.“

Подгонени от българския цар, 3-те хиляди войници на Андроний се приютяват в крепостта Русокастро.

„Българите ги обсаждат и в продължение на три дни ги държат без вода, накрая византийците се предават. Тогава се случва нещо необичайно в историята на тогавашните войни – Иван Александър вместо да отреже главата на императора и да си направи чаша от черепа му, го кани на угощение заедно, войниците му. Укорил византиеца, че е вгорчил добрите отношения с България. Онзи се разкаял и накрая подписали нов договор.

С него Иван Александър увеличил границите ни и така Загора била освободена.

Всъщност това е черноморският бряг от Емине до Резово, като към нея е планината Странджа и огромната бургаска равнина. На запад естествената граница е река Тунджа – от Казанлък надолу до Марица. Самото име Загора означава зад планината, казва Димитров.

Въпреки че интегрира и увеличава територията на страната, талантливият владетел прави първата си фатална грешка през 1352 г.

„Когато турците превземат Граникули, византийският император му праща писмо с молба отново да сключат съюз, като България финансира възстановяването на византийския флот – казва Димитров. – Българският цар бил мъжкар и го напсувал, като прогонил пратениците с думите, че Византия ни е правила толкова номера, та сега ли ще им вярваме. Но може би е трябвало да им повярваме.“

Могло е още тогава на турците да се даде мощен отпор и изобщо да не се стигне до следващите им атаки, довели до петвековното османско робство.

Втората фатална грешка на Иван Александър е, че се влюбва в грешната жена. Той прогонва от Царевец съпругата си – влашка принцеса, с която има брак по сметка в името на добрите съседски отношения. Което за онова време било обичайна практика – владетелите нямали право да се влюбват. Иван Александър обаче има самочувствието на велик владетел, върнал на България множество загубени територии. Очевидно е сметнал, че вече има право и на лично щастие.

Той среща красивата еврейка Сара малко преди 1349 г. Според някои историци той се влюбва в нея, когато я вижда как се къпе в Янтра. Според други това става на някакъв съдебен процес.

Каквато и да е историята, тя завършва с брак през 1349 г.Обществото и аристокрацията обаче са против, защото ненавиждат евреите, причинили толкова мъки на Исус Христос. Освен това Сара не е от благороднически произход, тя е едно обикновено момиче от еврейския квартал, което допълнително влошава ситуацията.

Кризата е овладяна когато новата съпруга приема религията на Иван Александър. Дори сменя името си на Теодора и става ревностна християнка. Започва да строи манастири и църкви.

Евреите са възмутени, започват бунтове, като разчитат, че тя в крайна сметка ще ги подкрепи. Но тя, вярна на новата си религия, прави църковен събор, който наказва еретиците. От брака си с Иван Александър Теодора има пет деца, първото от което е Иван Шишман. Ситуацията се усложнява, защото Иван Александър има и 4 деца от първия си брак с влашката принцеса. Първородният е Михаил Асен, а след него е роден Иван Срацимир.

Според тогавашното правило Михаил Асен трябвало да е престолонаследник. Той бил изключително смел и постоянно влизал в битки с турците, за да охранява териториите ни.

За съжаление през 1355 г. той влиза в тежко сражение, за да спаси София от османското нашествие, и в края на сражението загива.

Това дава повод на Сара да повдигне наново въпроса за престолонаследника и да започне да лобира нейният син да седне на трона.

strong>Подобни публикации:

Цар Иван Асен II – най-великият от всички български царе

Княз Борис I – оформяне на българската национална идентичност

Омуртаг и как България става силна централизирана държава

Хан Тервел – ханът, за когото не знаем истината

Цар Калоян – могъществото на един български владетел

4 коментара
1

Подобни публикации

4 коментара

Руси Иванов 15/09/2016 - 13:21

ЗАГОРА не означава ЗАД ПЛАНИНАТА, а ЗЪ ГРЪ – огън-земя – ОГНИЩЕ –
То ест това е родното ни място –
http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm

Reply
Карахасан Узунсики 17/09/2016 - 08:57

Айде тъп патриотар, марш оттук!
Профантизацията на истоирята е любимо занимание на БД! Основната грешка на Иван Асен II не е женитбата с дъщерята на Теодор Комнин, а това че не присъединява пряко владенията му и оставя сина му като васал, и втората най-голяма и катастрофална е отказа от унията с Рим! Това е геополитеческа грешка с грамадни последствия за България! Що се отнася до Иван Александър, брака със Сара е голяма грешка, но още по-голяма грешка е липсата на собствена войска, Шишмановци са традиционни съюзници с ногайските татари, но в началото на 14 в. ногайците се изтеглят към Крим и Каспийско море и Иван Александър остава без военен ресурс! Също той е пасивен държавник, не прави нищо за да се възползва от разпада на Душанова Сърбия и кротко наблюдава как турците усвояват Одринска Тракия съвсем необезпокоявани! Ето това погубва България, както днес я погубва сляпото подчинение на западните и задокеански гей-варвари!

Reply
Dim.Dim 17/09/2016 - 14:13

Влашко и Молдова са били български области, подчинени на царя, директно. Това е било така до окончателното заличаване на Българското царство през 1422 г. Видинското царство е владеело доста по големи територии, Цялото софийско, нишко, поморавието до устието на р. Морава и областта Банатия в днешна Румъния. Дълго след това та чак до 18 век Папата отказва да признае княжески титли на влашките и бесарабските войводи с мотива, че техните земи са част от владенията на българската корона. Султана се обявява за цар на България още през 1395 г. и за управители на тези две област е назначавал само българи от родове на българската аристокрация. Влащко и Бесарабия (сега Молдова) са били воеводства до 19 век когато се обединяват и приемат името Романия. До тогава административен и църковен език там е бил българският. В нета може да се намери „румънска“ карта на балканите през 14-15 век, където са разчертани границите на България през края на 14 и началото на 15 век.
Влашко и Бесарабия са описани като „Земя на българските принцове“. Влахия не е имала статут на отделна държава, следователно Жената на Иван Александър не е била принцеса. Станала е принцеса когато се е оженила за него, а той все още не е бил цар. Той е имал същият статут в държавата като баща и, Воевода (гехерал) и Болярин от царски род. Брака е бил равнопоставен. България пада под турско заради: 1. Настъпилите климатични промени довели до засушаване, икономически упадък, обедняване, глад и болести. 2. Нескончаемите войни със Сърбия, Унгария и Татарите. Перманентните войни с Византия и Свойските рицари на византийска служба. 3. Еврейската намеса в българските дела довела до разцепление сред болярите и отцепничество на много от тях нежелаещи да слугуват на евреите и техните амбиции.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност