Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси

Арбанаси

Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който ще се проведе от 21 до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен.
4500 гости, пременени в народни одежди, очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново.

Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са облечени в автентични носии от XIX век.

200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси, съобщиха организаторът Валентин Димов и директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

Боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, ще могат да опитат гостите на сватбата и събора. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.

Организаторите ще направят опит да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

 

Добави коментар

antalya escort