Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси

Арбанаси

Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който ще се проведе от 21 до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен.
4500 гости, пременени в народни одежди, очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново.

Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са облечени в автентични носии от XIX век.

200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси, съобщиха организаторът Валентин Димов и директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

Боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, ще могат да опитат гостите на сватбата и събора. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.

Организаторите ще направят опит да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.