4-ма победители в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“
Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в Перник е победителка в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование.

Деси ще има уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария.

Носителят на втората награда – Костадин Джардов от Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ще участва в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария.

Халиме Кралъ от Бургас и Ивета Александрова от Перник са на трето място и ще получат книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман: клипът на Халиме е трети по точки в гласуването в социалните мрежи, а журито реши да даде и допълнителна трета награда, която отива за Ивета.

Участниците в конкурса трябваше да подготвят есе на тема „Удоволствието да готвиш за другите“, а 11-те допуснати до втория тур показаха своя мечтан ресторант в кратък видеоклип.

Видяхме голям ентусиазъм във всички участници от четирите гимназии в Бургас, Перник, Добрич и Стара Загора, които обучават готвачи по швейцарски модел в проекта ДОМИНО. Надяваме се след няколко години да ги видим като прочути шеф-готвачи в мечтания от тях ресторант“, казва Горан Йорданов, регионален мениджър за Източна Европа на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите за конкурса. „За всички 11 финалисти в конкурса предвиждаме един ден безплатно обучение в престижна готварска школа в София, партньор на Кулинарната академия на Швейцария“, допълва Петя Евтимова, ръководител на ДОМИНО.

Наградите на победителите ще бъдат връчени на специална церемония в края на юни.

ДОМИНО и Швейцарската образователна група обмислят второ издание на конкурса “Аз готвя най-добре“ за ученици, избрали професионалното обучение за готвачи по ДОМИНО. Проектът планира конкурси и за ученици от професионалните гимназии по други професии.

В момента в рамките на проекта се обучават 425 ученици по общо пет професии в 16 професионални гимназии в цялата страна над 63 водещи български и чуждестранни фирми-партньори. През новата учебна в проекта се очакват нови 14 училища и три нови професии, както и още фирми-партньори.

До 2019 година, когато приключва, ДОМИНО планира да обхване поне 1 200 ученици, 15 професионални училища, както и най-малко десет професии. Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

Използван е основно опитът на Швейцария, но и на други страни, както и добрите традиции на българското професионално обучение.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.