11 признака, че си от България

11 признака

11 признака


11 признака, че си роден и израснал в България – така озаглавен материал е публикувал туристическият портал Matador . Авторът на текста е българка, която живее по целия свят и която е решила да запознае света с особеностите на българите.

Ето 11 от тях. Разпознаете ли ги в някои свои познат или приятел, бъдете сигурни – той е българин.

1. Ако казвате „Опа“ вместо „Съжалявам“

Ако случайно сте настъпили непознат по крака и вместо да му се извините, кажете „Опа“, то вие със сигурност сте българин. Или пък, ако ударите свой приятел, докато се опитвате да отворите бутилка с шампанско и отново „Опа“…

Или пък подпалите кухнята, докато приготвяте вечерята – и пак „Опа“…

Няма превод в речника за това възклицание, но е много по-лесно и по-бързо да кажеш „Опа“ вместо дългото и сложно „Съжалявам“ (в българския вариант).

2. Ако се пререждаш на опашки

Ако времето за вас е безценно и не може да го губите в чакане по опашки, то тогава вие със сигурност се роден в България. Чакането според българите е за хора, които нямат какво друго да правят. А българите винаги имат какво да правят – например, да разрешат световния мир…

И в България чакането на опашка е една истинска религия. „Кой е последният?“, „Колко време чакате?“ – това са все нормални въпроси за чакащите на една опашка в България. И пререждането е напълно нормално…

3. Ако кимаш и за „не“, и за „да“ еднакво

Никой не може да каже защо, но българите клатят главите си автоматично нагоре-надолу, независимо дали искат да изразят съгласие или неодобрение. Искаш ли чай? И следва кимане надолу-нагоре… Обичаш ли шоколад? И пак кимане надолу-нагоре… Всичко е въпрос на жест и емоции при българите.

4. Ако имаш черни дрехи в гардероба си и не ги пазиш за погребения

Черното отива на всичко и тогава защо трябва да си усложняваш живота, като се опитваш всеки ден да съчетаваш цветовете? Ако отговорът на този въпрос е положителен за теб, то ти тогава със сигурност си израснал в България. А пък и черното е секси и стилно.

5. Ако можете да разкажете поне една забавна история за това как сте се измъкнали от глоба, пътувайки без билет

Можете да си позволите да си купите билет, но за една спирка защо трябва да го правите? Много по-забавно е да се преструвате, че не знаете български език и сте чужденец, който нищо не разбира, или пък на заспал, или пък са ви ограбили. Все забавни истории, с които се отървавате от глоба заради липса на билет. Определено сте роден в България.

6. Ако имате повече, отколкото може да си позволите

Ако харчите повече, отколкото получавате, то вие или сте магьосник, или живеете в България. Как става ли? Ами, ако имате последен модел смартфон, а заплатата ви е наполовина от неговата цена, или пък ядете предимно в ресторанти, въпреки че на месец изкарвате твърде малко. Няколко писма от съдия-изпълнител стоят на бюрото ви, но всъщност вие никога не сте ги виждали и те не съществуват до доказване на противното.

7. Ако нищо не ви харесва

Имате безкраен списък на нещата, които не харесвате, не одобрявате, не искате или можете да изразите лесно мнението си по дадена тема в аспекта – не става. То определено сте българин. Имате компетентно мнение за политиката, футбола… всичко. И всички те не стават!

8. Ако сте експерт по всичко

Разбирате и знаете как да се построи жилищен блок или пък можете да откриете от раз лекарство срещу рак? То тогава сте българин, който винаги разбира от всичко. На практика, вашият мозък е най-големият ви актив и сте достатъчно отговорни, за да споделяте своя опит и да кажете на другите как да си вършат работата.

9. Ако винаги може да оправите нещата

Хладилникът ви се е развалил, крушката е изгоряла, колата се е счупила – няма проблем – можете да оправите всичко това. Вие все пак сте израснали в България.

Имате проблем с вашите съседи, които пушат в асансьора? Оставете им гневна бележка. И всичко се оправя.

10. Ако живеете с родителите си, дори и след като сте се оженили

Защо да готвя, чистя или да си пера дрехите, като мама може да се погрижи за всичко това? Тя винаги е при вас, за да се грижи за вас. Дори и да сте на 40 г. и можете да си позволите да излезете под наем… То вие определено сте българин.

11. Ако винаги ще обичате страната си

Корупция, бедност, дупки по улиците, безработица – България има много проблеми, но всеки истински българин обича страната си и обича да се хвали с красивата й природа, богатите й традиции, пъстър народ, вкусна храна и дълга история. Особено ако живеете в чужбина, вие винаги ще жадувате за филия, намазана с „lutenistsa“ и величествените Родопи.×