830 г. от въстанието на Петър и Асен

община Велико Търново

община Велико Търново
Велико Търново отбеляза тържествено 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Стотици жители и гости на града уважиха организираните от Община Велико Търново мероприятия.

Кулминацията на националните чествания по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен започна с историческия спектакъл „Стражниците на Търнов”, в който участие взеха артирсти от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и представители на клубовете „Традиция” от цяла България.

Последва шествие до църквата „Св. Димитър Солунски” и възстановка на обявяването на въстанието. Благослов бе отслужен от великотърновския митрополит Григорий.

Тържествата продължиха в музей „Възраждане и учредително събрание”, където кметът Даниел Панов връчи десетки грамоти и плакети за опазване и съхраняване на културно-историческото наследство.

Грамоти получиха и представителите на чешкия екип, който преди 30 години е работил по създаването на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

В края на церемонията официално бе валидиран новият пощенски блок „830 години от въстанието на братята боляри Петър и Асен”, с което бе поставен финал и на Националната филателна изложба.

община Велико Търново

община Велико Търново

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.