9 удивителни места в България

Лятната почивка в България може да се прекара по най-различни начини: просто да полежиш на плажа и да се изкъпеш в морето или да разгледаш най-красивите и необичайни места в страната. Освен популярните Слънчев бряг и Златни пясъци, има още много не по-малко уникални места, които съчетават древна история, легенди и девствена природа.

Почивка в България за тези, които обичат природата

Белоградчишките скали

места в България

В подножието на Балканските планини се намират Белоградчишките скали. Дължината на тези варовикови образувания, формирали се милиони години е 30 км, а ширината 3 км. Освен това в тях са скрити и множество пещери. Една от най популярните – пещера Магура, която е открита и изучена още по време на Римската империя. За да се разгледа пещерата, са необходими около 5 часа. По всяко време на годината температурата на въздуха в пещерата е 12 градуса. Освен това в пещерата има и пещерна живопис, датираща още от Бронзовата епоха.

Цена: от 6 до 12 лв.

Долината на розите

места в България

Към северния масив на Средна гора се намира една от най-интересните забележителности и е много популярна през юни. Това място може да се намери без карта или навигационна система, а просто по аромата. На 350 м над морското равнище, около град Казанлък се намира Розовата долина. Роза дамасцена е пренесена в България от Персия, но под влияние на климата и особенностите на региона се е образувала особенна разновидност на цвета – казанлъшка роза. Първите плантации в този регион са били засадени в края на XVI век. Сега в Долината на розите посетителите могат да видят розобер, да посетят ежегодния фестивал на розата и музей.

Цена: вход за музея – 4-5 лв.

Самолети, пещери и десетки кораби: почивка в България за изкушени водолази

За тези, които не се интересуват от златните плажове, а просто от природата, която се намира под водата, ви съветваме да посетите курорта Свети Константин и Елена. Любителите на дайвинга ще запомнят това място за дълго. Там на дълбочина от 22 метра лежи потъналия самолет ТУ-154. Въздухоплавателният съд до потъването си във водатае бил транспорт на генералния секретар на компартията на България. Авиолайнерът се намира на 700 метра от брега.

Кораби

Ако плавате на юг, могат да се видят множество затънали плавателни съдове. Например, на дълбочина от 25 и 35 метра лежат два италиански танкера, потопени през 1941 година. Тук могат да се намерят и кораби с по дълга история: турският разрушител и българският знаменосец, потънали през далечната 1916 година. Те лежат на едва 6 метра под водата.

Пещери

В резервата Ялта, който се намира в област Добрич, недалеч от курорт Русалка, водолазите ще се заимнтересуват от пещери, част от които се намират под вода. Техните стени до ден-днешен пазят древни рисунки. Професионалните водолази пък ще се заинтересуват от подводница от Втората световна война, която лежи на дълбочина от 60 метра. Всички те се намират в област Добрич.

места в България

Почивка в България за любителите на история: древна архитектура

Древни манастири

места в България

За тези, които са избрали да разгледат архитектурата, също могат да се намерят няколко места: в Рила, разположен на югозапад, се намира едина от най-древните светини на страната – Рилския манастир. Той е основан през 30-те години на Х век. Тук може не само да се разходите, но и да пренощувате. Общата площ на комплекса е 8800 м², а се намира на височина 1147 метра над морското развнище.

Цени: на територията на комплекса входът е безплатен. Стойността на музеите в комплекса ще разберете на място.

Католическа катедрала

места в България

В град Пловдив се намира римокатолически църковен храм Свети Людвиг, който е построен през XIX век. През 1931 година катедралата е претърпяла голям пожар и е загубил първоначалния си външен вид. Като изключим това храмът е най-големата католическа катедрала в България.

Античен театър

места в България

Пловдив е известен не само със своите светини. Градът може да запознае туристите си с история, значително по-ранна от XIX век, а именно с Пловдивския античен театър, който е построен  във времето на управлението на римския император Траян. Театърът е добре запазен и продължава да се използва за различни мероприятия. За да почувствате атмосферата на древния храм на Мелапомена е необходимо задължително да изгледате някакъв спектакъл или концерт, който се провежда там.

Цена: 5 лв.

Манастирът Аладжа

Ако искат да прекарат отпуската си в един от най-популярните курорти в България, също може да си намерите друго занимание, освен плаж. Имаме предвид слънчевия курорт Златни пясъци. В курорта има естествени минерални източници, както и лечебна кал. Вечерните часове може да се разходите из града и да се разгледате скалния манастир Аладжа, който работи от XII век. Освен древните руини, може да разгледате още катакомби, разположени до него.

*Източник: obozrevatel.com

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.