Станете солничар за ден на Фестивала на солта

Фестивала на солта

С обещание за вълнуващ старт на морския уикенд на 10 август в Бургас, организаторите от Българска фондация „Биоразнообразие“ канят бургазлии и гости от страната да посетят крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и да си подарят едно солено приключение по време на шестия Фестивал на солта. „Фестивалът е очаквано лятно събитие, което събира няколко хиляди души, които преживяват Приказката за езерото, птиците, солта и хората и  имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, и да празнуват с нас рождения ден на резерват Атанасовско езеро.“

Фестивалът през 2018 ще бъде на 10 август (петък) от 16:00 до 22:30 часа. Темата е „Солта на живота“ и е с разнообразна програма, която винаги приключва с музикален концерт на открито. Тази година обаче концертът е „на тъмно“ и гост-музикантите ще станат ясни с падането на нощта.

Фестивала на солта

Няколко изложби ще украсят Халето за сол – „Чайки“ на ДАФНИ, „Солта на живота“ на едноименния проект, „Пернати фотострации“ на студио Павилион. Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна. Конкурсът „Мис и Мистър Солена кал“ ще събере най-смелите омазани участници, а лекцията за ползите от лугата и калта – най-любопитните. В атрактивното пространство „симБиотично“ ще се покаже всичко най-интересно, заснето в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+ и ще представят най-новият вкус на „Гайо“ – шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.

Фестивала на солта

Фестивалната територия е разположена в южната част на Атанасовско езеро до морето и има три основни локации – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Достъпът е лесен и екологичен – пеша или на велосипед от Морската градина, на кайт сърф по морето, с автомобил откъм пътя за кв. Сарафово и отклонението за Бургаски Солници и с обществен транспорт – електробусче, което се движи на 15 минути (цена 1,50 лв.).

Фестивала на солта

Фестивалът на солта се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+.

Подробности за програмата и участниците във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/2109299315969225/.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.