Начало Новини Българите – сред най-страстните пътешественици зад граница

Българите – сред най-страстните пътешественици зад граница

2 коментара

почивка

Международният лидер във финансовите технологии и иновации в онлайн кредитирането – Фератум Груп, направи специализирано проучване „Европейски летен барометър“ в 17 европейски държави сред 5,685 домакинства, изследвайки нагласите на европейските семейства и сравнявайки техните разходи за планирани почивки през това лято.

Данните показват, че България се нарежда на 3-то място в класацията, като родните домакинства планират да инвестират 56,6 % от приходите си или 702,14 лв. в семейна лятна почивка през 2015 г.

Оказва се, че в източноевропейските страни относителните разходи за почивки са много по-високи, отколкото на запад (с изкл. на Испания) и жителите им са склонни да отделят почти половината от разполагаемия доход на домакинство за лятна почивка.

Естония и Латвия са на челни позиции с над 60% от месечните доходи, отделяни за почивки. В противоположния край се нареждат Дания и Германия, които харчат най-малко (респективно 27% и 28% от доходите). С малка разлика след тях са северните държави и Обединеното Кралство, които са по-консервативни по отношение на парите, които възнамеряват да похарчат за лятна почивка тази година.

Въпреки тези данни цялостната ситуация на „Стария континент“ се е подобрила спрямо миналото лято. Повече от 30% от анкетираните домакинства из Европа планират да отделят повече финансови средства, в сравнение с възможностите си в предходния летен сезон, докато 40% възнамеряват да похарчат сума равна на тази от 2014 г.

Най-често срещаните летни разходи на европейските туристи са пътуванията в собствената държава, които възлизат на 17% от разполагаемия доход на домакинствата. Испанците отделят най-много за пътешествия из родната страна (25%), следвани от Литва (21%) и Дания (20%). Швеция, Финландия и България се подреждат на 4-та позиция с 19%.

От друга страна, най-страстните пътешественици зад граница това лято се оказват холандци и британци (17%), следвани от датчани и шведи (15%), германци (13%) и българи (12%).

Втората по големина група летни разходи се формират от социални активности като развлечения по барове, ресторанти и прекарване на време на плажа. Отново испанците са на челна позиция с 24% вложени суми в подобни дейности. Датчаните и шведите също са любители на посещаването на заведения и ресторанти (16%), следвани неотлъчно от Полша и Хърватска.

Европейският Летен Барометър на Фератум Груп показва, че голяма част от европейците имат и други приоритети, като се има предвид, че 12% от общите разходи през лятото се правят за подобрения по дома, градината и освежаване на гардероба. Българите (21%) и латвийците (19%) използват благоприятното време на сезона за осъществяване на проекти от типа „направи си сам“ и градинарство, докато германците го приемат като възможност да похарчат 14% от приходите си за ново лятно облекло. За голяма изненада летните фестивали и спортните събития всъщност не са толкова популярни, както може би се предполага. Едва 5-6% от парите отиват за подобни събития.

2 коментара
0

Подобни публикации

2 коментара

Фератум 04/01/2017 - 15:46

Благодарим, че отразявате нашето проучване. Можете да видите качено в момента на сайта ни проучването за 2016-та година.

Поздрави,
Екипът на Фератум България

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност