Българка с рекорд за гмуркане в открити води

бТВ

бТВ
По време на тренировъчно спускане в Червено море българката Ина Димитрова достига дълбочина от 201 метра, с което бележи Световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води.

С това тя става и втората жена в света, преминала границата от 200 метра дълбочина, съобщава bTV.

Предишното постижение за солена вода е релизирано от мексиканката София Понсе през 2010 г. – 190 метра. Рекордът в сладка вода е 221 метра на южноафриканката Верна Ван Шайк от 2004 г.

Ина Димитрова се спуска до 201 метра за 5 минути и 40 секунди, а общото време до изплуване е 282 минути. За гмуркането си тя използва 7 вида газови смеси.
Предходното гмуркане на Димитрова е 174 метра в Дахаб, Египет от октомври 2014 г. Поради високата степен на риск, достигането до подобни дълбочини изисква сериозни технически умения и психическа подготовка на водолаза, както и сериозен опит в техническото гмуркане.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.