Начало Made in BG Българско село готви Фестивал на кромид лука

Българско село готви Фестивал на кромид лука

от LittleBG
0 Коментар

кромид лук

Българско село се готви да прави Фестивал на кромид лука, съобщава blagoevgrad.utre.bg.
Жителите на с. Сапарево, община Сапарева баня поставят основите на празника тази година с кулинарна изложба от ястия с кромид лук.

Идеята е догодина през септември, след като се прибере кромида, да се проведе и самия фестивал, не само с кулинарна изложба, но и с много музика и танци, както и конкурс за най-добра везеница с лук.

Лиляна Цветина разказа, че сапаревският кромид лук е сред търсените, особено в Самоков. „Той е крехък и не люти, и за някои хора в селото е основно препитание, имаме цели лехи с кромид лук“ сподели още Цветина.

За кулинарната изложба тя беше подготвила пълнени картофи с лук.

Символът на бъдещия фестивал ще бъде голяма глава лук, а впоследствие може да бъдат добавени и други елементи, каза читалищния секретар на НЧ „Народни будители“ Спаска Кудева.

кромид лук

Кромид лукът е двугодишно растение от род Лук, използвано широко в готварството. Основно се използват луковиците на възрастните растения преди началото на зимата. Също се използват листата на младите растения, често наричани пресен лук или зелен лук.
Има характерен силен лют вкус и остра миризма, особено в луковиците. Те се омекотяват при готвене, при което вкусът става сладък. Лукът се отглежда от семена или от арпаджик – много дребни луковици, получени чрез засяване на семената много нагъсто. Арпаджикът се засажда и отглежда по-лесно, защото не се налага предварително засяване за разсад и разсаждане, но се смята, че луковиците на лука, отгледан от арпаджик, не са толкова трайни. Първата година от семената се формира арпаджик. Засаденият арпаджик на втората година формира едри глави зрял лук. На втората или на третата година се формират цветоносни стъбла със семена.

кромид лукЕгиптяните го обожествявали, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Лук е използван дори при погребенията, както се вижда от следите от лук, намерени в очните гнезда на Рамзес IV.

Вярвали, че ако при погребението с мъртвите се погребе лук, силната му миризма ще върне духа им. Лукът по-късно достигнал до Гърция, където атлетите ядели големи количества лук, защото щял да олекоти баланса на кръвта им. Римските гладиатори били натривани с лук за да се втвърдят мускулите им.

кромид лукВ българската кулинарна практика най-често употребяваните сортове кромид лук са групирани в 3 вида – обикновен кромид, воднян и червен лук. Обикновеният кромид е най-употребяваният универсален готварски лук. Водняният лук е с по-вретеновидни грудки, на вкус е по-нелютив, често дори сладникав. Често се използва за салати, порди което е наричан салатен кромид.

Червеният кромид лук също се ползва за салати, но може да замени обикновения кромид; налични са сортовете червен лук, които са като воднян и такива, които са като обикновен кромид лук. Характерното за сортовете червен кромид е, че люспите са с пурпурна, виолетова или синкава украса.
Лукът има противопростудно действие и помага поне малко при сърдечни заболявания, диабет и други болести и съдържа противовъзпалителни, противохолестеролни, противоракови и антиоксидантни съставки като кверцетин.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност