За 24 май: Българските училища по света се събират в Рим

littlebg.com

freeimages

По инициатива на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид, в периода 20 – 24 май 2015, Асоциацията на българските училища в чужбина организира поклонение на гроба на Св.  Константин – Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и учебно-познавателна разходка по българските следи в италианската столица.

В деня на българската просвета и култура – 24 май, българите, пръснати по всички краища на света и самоорганизирали се в изучаване и запазване на българското четмо и писмо, виждат не само мисията на народа ни да дари просвещение, мисията да дари светлина на другите народи, но в него те съзират кода на българската нация.

Като признание към великото дело на Константин – Кирил Философ  българските неделни училища по света възнамеряват да поставят началото на една обединителна традиция – всяка година на 24 май да се организира поклонение на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

Координатор на събитието е Петя Цанева, основател на първото българско училище в Испания „Св. Иван Рилски”в Мадрид и член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина. Според нея „в днешните напрегнати времена можем да спрем, макар и за малко, забързания си живот и да отдадем почит на един от покровителите на Европа, на човека,  дръзнал в далечните тъмни времена да се опълчи на догмата на триезичието и достойно да защити правото на всеки народ да чете Божието слово на своя език. Наш дълг като учители, възпитатели и българи е да предадем на децата си достойните примери от историята ни”.

Рим. Базиликата Санта Мария Маджоре

Домакин на срещата е българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови”. То се помещава в средновековна църква, намираща се  в непосредствена близост до Ватикана.

Очаква се броят на участниците да надхвърли  320 души от  17 български училища от 6 държави – Испания, Италия, Великобритания, Франция, Австрия, Кипър, представители на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски“ и Националното издателство за образование и наука „АзБуки“, медиен партньор на събитието. Очаква се и това да стане добро начало на поклонение на гроба на Свети Кирил в знак на благодарност към прадедите и уважение към историята.

Събитието ще започне на 20 май във Ватикана с генерална аудиенция при Папа Франциск. От името на българските училища в чужбина ще му бъде дарена икона на Свети Паисий Хилендарски, рисувана специално за случая  и инкрустирана със скъпоценни камъни от д-р Адриана Любенова, преподавател в Пловдивския университет и член на управителния съвет на АБУЧ.

На 22 май е организирано посещение на Ватиканските музеи. Особено внимание ще бъде отделено на тракийските следи в папските колекции.

Паметникът на Капитан Петко Войвода в Рим

Официална среща на училищата ще се проведе на 23 май в църквата „Сан Лоренцо ин Пишибус”, в която се помещава българското училище  „Асен и Илия Пейкови” в Рим (via Pancrazio Pfaiffer, 24). След подготвен специално за събитието български обяд, денят ще продължи с учебно-познавателна разходка по българските следи в Рим. Обиколката ще започне с поклонение на паметника на Капитан Петко войвода, след това ще последва посещение на църквата „Сан Бартоломео” на Тибърския остров, където е капелата на „Новите мъченици на комунизма”. В нея е отделено специално място на убитите през 1952 г. католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов, Йосафат Шишков и епископ Евгени Босилков.

В програмата се предвижда посещение на българската църква „Сан Паоло ала Регола”,  площад  „Кампо дей Фиори”,  площад „Навона”, Пантеона, храма на Адриан, колоната на Марк Аврелий. Обиколката ще завърши в църквата „Сант Андреа деле Фрате”, където е погребан големият родолюбец, духовник и дипломат Петър Парчевич.

В деня на празничния 24 май се предвижда посещение на базиликите „Санта Мария Маджоре” и „Санта Праседе”, свързани с мисията на солунските братя.

В 14.00 ч. участниците, съвместно с официалната българска делегация, ще присъстват на  молебен на гроба на Св. Константин – Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“.

Майските празници в Рим ще завършат с  участие в откриването на юбилейните дни „100 години българско кино”, организирани от Българския културен институт в Рим.

Управителен съвет
Асоциация  на българските училища в чужбина,
за в. „България Сега“

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.