Българин стана световен шампион по парапланеризъм

парапланеризъм

На завършилото Световно първенство по парапланеризъм във Вльора, Албания Цветан Цолов стана носител на титлата и златен медалист по целно кацане.

Българинът завърши повече от успешно последния рунд на състезанието от най-висок клас в този въздушен спорт, организирано от Международната федерация за въздушни спортове (FAI).
През всичките девет кръга Цолов държеше лидерската позиция и логично стана шампион в конкуренцията на 147 пилоти от 28 държави.

Дългоочакваното отличие е повече от заслужено. Пилотът ни има редица изяви на наши и международни надпревари по целно кацане. В колекцията му от награди присъстват множество медали.

Щастливият номер на Цветан Цолов тази година е 96. Рундовете се разпределят по дни. Предвидени са и моменти за почивка. Тя е само физическа отмора, защото през това време тактиките, нервите и търпението са подложени на тежка проверка. Условията, при които е разрешено осъществяването на състезателни полети, са строго определени от FAI.

Международни съдии отчитат резултатите и следят за коректното протичане. Целта на всеки един състезател е след излитане от специално определен старт, да достигне с подходяща техника на летене до финала. Последният представлява кръг на земята с радиус 10 метра. Най-вътрешните 16 сантиметра (радиус на кръга) са електронна мишена.

С изключителна прецизност участникът трябва да уцели точно в нулата – центъра на кръга с радиус 1 см. Резултатът се отчита и изписва дигитално на екран. По правилник се състоят 12 рунда, при направени минимум два състезанието е действително. Тази година рундовете бяха 9. Всеки участник има право да зачеркне най-лошия си резултат от един единствен кръг, останалите точки се сумират и се оформя крайният резултат.

Цветан Цолов допусна една единствена грешка, която изключи от резултатите си. Имайки това предвид, състезателят беше под напрежението, че направи ли второ незадоволително кацане, отива далеч назад в класацията. Психологическата битка бе твърдо спечелена от българина и той не трепна до последния момент.

Важен елемент е природата. Метеорологичните условия трябва да са съответни и безопасни. Понякога се случва времето да е на страната на пилотите и рундовете да текат един след друг. Друг път се налага дълго и напрегнато изчакване. Дори когато се даде зелена светлина и надпреварата е в разгара си, всеки полет е малко или повече различен от предходния.

В рамките само на минути един фаворит може да попадне на трудни дадености като безветрие, термика, гръбен вятър, а друг пилот да се наслади на перфектен полет буквално мигове преди или след това. В тази решителна фаза на финала Цветан Цолов защити претендентското си първо място в навярно най-трудните условия – излитане с гръбен вятър и кацане на безветрие.

Към това беше прибавен и традиционният елемент на обърнат ред на състезателите. Познат като „reverse“ (обратен ред – англ.). Финалният рунд предоставя и на участници, и на зрители несравнимата емоция да видят полетите в ред, при който най-добрите пилоти в класирането потеглят най-накрая. Така Цветан летя последен пред погледите на всички. След дните на изчакване, предшестващи този, напрежението доведе способностите до краен предел, Цолов издържа като един истински лидер и грабна златния трофей.Класирането е както следва:

При мъжете – първо място – Цветан Цолов, България, второ място – Матиас Слуга, Словения (настоящ европейски шампион), трето място – Хайпинг Чен, Китай.

При отборите – първи са Китай, следва Сърбия, трета позиция е за Чехия.

При жените: първо място – Нунапат Фухонг, Тайланд, второ място – Маркета Томашкова, Чехия, трето място – Рика Вуаянти, Индонезия.

Парапланеризмът набира все повече популярност на родно и световно равнище, а вече името на талантливия българин Цветан Цолов се знае от всеки, малко или повече запознат със спорта.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×