Българин е първи сред автомобилите, задвижвани от водородна клетка

Студентите от ТУ-София отбелязаха най-високия резултат от трите български отбора, които участваха на Shell Eco-marathon Европа – най-голямото състезание за енергийна ефективност, което тази година се състоя за първи път в Лондон, Великобритания.

В Световния шампионат за пилоти студентът Симеон Михов от ТУ-София зае първо място сред автомобилите, задвижвани от водородна клетка.

Тимът с емблематичното име „Феникс“ се класира на четвърто място в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка. Студентите заеха 4-о място с постижение от 229 км, изминати с 1 куб. м водород.

На първо място застана вечният им конкурент от Политехническия университет в Нант, Франция, който измина 389 км/1 куб. м водород.

Make the Future London 2016 Team Portraits
Своите постижения от миналата година подобриха и отборите от Русенския университет и от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Никола Й. Вапцаров“ в Чепеларе.

И двата тима се състезават в категорията Прототипи, а задвижването е с електрическа батерия. Русенските студенти се класираха на 11-о място от общо 49 отбора с резултат 409 км с 1 квтч, с което подобриха резултата си от 2015 г. с впечатляващите 92%.

Учениците от Чепеларе заеха 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г. В категорията на тези два тима първи е отборът от Испания Eco-Dimoni с постижение от 747 км/1 квтч.

Пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка – 2,97 секунди.

„Дълбоко съм впечатлена от усилията на българските отбори да се справят както с построяването на съвсем нови автомобили, така и с предизвикателствата на изцяло новата писта и обстановка в Лондон. Сам по себе си фактът, че и трите тима от България завършиха състезанието и се класираха достойно в своите категории вече е успех. Не бива да забравяме сериозния напредък в сравнение с изминатото разстояние с единица енергия през миналата година. Вече гледаме напред към 2017 г., когато българското участие в Shell Eco-marathon ще навърши 10 години и сме изпълнени с готовност да увеличим значително отборите от България,“ каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Make the Future London 2016
Тази година Shell Eco-marathon Европа беше част от първия фестивал на устойчивото развитие „Изгради бъдещето“. Четиридневното събитие в лондонския олимпийски парк „Куин Елизабет“ събра над 30 000 посетители от всички възрасти, а специални гости бяха футболната легенда Пеле и пилотът от Формула 1 Кими Райконен. Суперзвездата на Формула 1 Кими Райконен оцени високо „чудесната, комплексна работа“ на младите студенти, които участват в Shell Eco-marathon Европа – състезание, организирано от повече от 30 години.

Над 200 студентски отбора от 29 страни от целия свят пристигнаха в олимпийския парк „Куин Елизабет“, след като в продължение на 12 месеца конструираха, сглобяваха и тестваха своите енергийно-ефективни превозни средства, които се състезаваха на специално изградена градска писта, дълга 2,2 км, за да изминат най-дълго разстояние с най-малко количество гориво. Младите инженери се състезаваха в две основни категории – прототипи и автомобили „Градски тип“.

Победителите с най-високи резултати Microjoule-La Joliverie от Франция постигнаха нов рекорд от 2606,4 км с един литър компресиран природен газ (метан) в категорията „Прототипи“. Успех постигна и лицеят Louis Delage от Франция, който измина разстояние от 445,7 км с използването на еквивалент от един литър гориво с тяхната задвижвана от бензин кола „Градски тип“.

MTF 2016 Team Portraits

Фестивалът „Изгради бъдещето“ предложи още едно интересно състезание на присъстващите – Световен шампионат за пилоти от Shell Eco-marathon – индивидуална надпревара между победителите в категорията „Градски тип“ от Северна Америка, Азия и Европа, за да определят най-бързия и най-енергийно-ефективния пилот.

В него Симеон Михов от ТУ-София зае първо място сред пилотите на автомобили, задвижвани от водородни клетки, а победилият отбор на Световния шампионат на пилотите беше от университета Пендидикан в Индонезия. Отборът беше награден със седмица тренировки с отбора на Ферари в Маранело, Италия. Те ще се срещнат с отбора от Формула 1 и ще получат от тях съвети как да подобрят технологията си за следващия Shell Eco-marathon.

Състезанието Shell Eco-marathon предоставя арена за ученици и студенти да тестват автомобили по собствен дизайн и конструкция. Целта на инициативата е да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери в бъдеще.

Предизвикателството изисква иновативен подход към разрешаването на проблеми, проява на творчество и умение за сътрудничество с други хора. Състезанието е уникално, практическо изживяване, което дава на студентите и учениците безценни знания и умения в редица инженерни задачи – проектиране, конструиране и експлоатация на превозното средство.

През 2016 г. Shell пренася състезанието в Лондон за първи път – по-близо до хората, тъй като отборите ще се състезават на специално пригодена за целта писта по улиците на града.

Тази година Shell Eco-marathon Европа чества 31-вото си издание от 30 юни до 3 юли. Наред със състезанието, останалите прояви, организирани в Лондон, имат за цел да ангажират и да вдъхновят европейските граждани, заинтересовани от бъдещето на енергетиката, както и от технологиите, чрез които ще се посрещат бъдещите енергийни потребности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива със събития в Азия, Европа и САЩ всяка година. През 2016 г. Shell Eco-marathon Азия се проведе от 3 до 6 март в Манила, Филипините, а от 22 до 24 април в Детройт, Мичиган, се състоя Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка.
Make The Future London 2016×