„Място в сърцето“ разкрасява любимите места на българите

място в сърцето

Кампанията „Място в сърцето“ вече завърши, но резултатите от нея са видими. В Габрово беше обновена „Градинката с мечето“, в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас започна реставрация, която трябва да приключи до празника на града на Никулден, а във Варна т.нар. Малки терми бяха озеленени и реставрирани.

Но как се стигна до тук?

„Място в сърцето“ е инициатива, която има за цел да номинира и класира любимите места на българите в страната ни, като победилият обект получава парична награда, която трябва да бъде похарчена за неговото обновяване.

На сайта на кампанията сърфиращите в мрежата можеха да качват своите предложения за място в сърцето, със снимка и кратък текст, който да описва съответната локация.

В надпреварата попаднаха археологически обекти, скулптурни композиции, места за срещи на жителите на различните градове, както и сгради от XIX и XX век, паметници на културата.

„Място в сърцето“ събра обекти от 12 български града, областни центрове. Специално жури от експерти в областта на опазването на паметниците на културата класира по обявени на сайта на кампанията критерии възможността за реализация на реставрация и обновяване на номинираните от гражданите любими техни места.

Т.е. не бе достатъчно само съответното място да получи най-много гласове по интернет, но бяха отчетени и реалните шансове на локациите да бъдат обновени, ако получат финансирано по проекта, тъй като създателите на идеята „Място в сърцето“ не искаха дадените от тях средства а отидат напразно.

Зад всяка номинация трябваше да стои екип от хора, които да могат да задвижат административно обновяването на конкретния обект, зад който са застанали, номинирайки го на сайта.
„Място в сърцето“ е национална кампания на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. И може да се каже, че още в първото си издание протече много добре, обединявайки хората зад каузата да обновят любимите си места за почивка и разходка или знакови за техния град паметници на културата.

Някои обекти, като парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, най-големият паметник в морския град, получиха по повече от една номинация от гражданите, но по регламент имаха право да участват само с един проект, най-възможния за реализация, според критериите на журито.

Най-мащабната дейност по кампанията се осъществява в Бургас, където български специалист по реставрация на стенописи, практикувал в Япония, отговаря за ценните фрески във вътрешността на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, който е един от победителите в кампанията. За реставрацията на храма бяха отпуснати и допълнителни средства от местната власт в Бургас, затворен за посещения през 2011 г., заради пукнатини в конструкцията.

Победител за София в кампанията, стартирала през октомври 2013 г., е Мостика „Гъбата“ на Панчаревското езеро. За Русе победител е кеят на река Дунав.
×