Ето какво да видите на 3 март с вход свободен

3-ti mart den na otvorenite vrati littlebgВ чест на 3 март – национален празник на България, посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на българското Освобождение – оригинала на Самарското знаме.

Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията.

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин.

Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност  на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята. Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

На 3 март вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Освен това, на 3 март Националният исторически музей също обявява вход свободен. От 9.00 до 17.30 ч. по случай националния празник на България всеки може да разгледа музея безплатно.

Вход свободен обявява и Музеят за история на София. Той ще отбележи националния празник – 3 март, показвайки специална витрина с дарителски експонати. Това ще е началото на цяла серия от представяне на дарения, които музеят притежава благодарение на родолюбиви българи.

В чест на 138-ата годишнина от Освобождението на България Музеят за история на София стартира кампанията „Силата на българите“. Тя предвижда поставянето на специална витрина във фоайето на музея, посветена на придобити чрез дарения изключително ценни експонати.

Началото ще бъде поставено на 3 март 2016 г. Специално за отбелязването на този важен за всички българи ден, експерти от Музея за история на София подбраха две от многобройните дарения. Те демонстрират как чрез вярата си, независимо от всичко, нашите предци са успели да съхранят българското си самосъзнание.

Първият експонат – „Покров на Пресвета Богородица” – е щампа от 1840 г., печатана в Будапеща (Унгария). Поръчана е от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай. Музеят за история на София я получи като подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София).

Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик.

На 3 март 2016 г., в чест на националния празник, постоянната експозиция на Музея за история на София (пл. „Бански“ 1) и неговият филиал – археологическото ниво на базиликата Света София (ул. „Париж“ 2), ще са с вход свободен.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×