Европа лудна по виртуалната разходка по Дунав

 

Дунав, littlebg.com

Google

Видяхте ли вече как изглежда Русе от река Дунав? Ако все още не сте, може да го направите чрез Google View. В началото на април Google представи най-новият си проект – виртуално пътешествие по водите на река Дунав, с кадри от Словакия, Хърватия, Сърбия, Унгария, България и Румъния, публикувани Google Maps и Street View. Хиляди доволни потребители вече „плаваха“ по Дунав от удобните си кресла и се забавляваха с гледки от Белград, Братислава, Будапеща и много други завладяващи забележителности.

Компанията засне най-големия воден басейн в Европа с помощта на трекер, монтиран на върха на лодката ms Treasures, която превозва пътници на ваканционни круизи по реката. А Улф Шпицер, програмен мениджър на Street View, коментира: “Заснемането на Дунав е една от най-дългите ни и специални фото сесии и първият път, в който Google прави колекция от изображения, обхващащи 6 държави. Всеки може да си направи круиз по Дунава и да открие незабравими места като Братислава, замъкът Буда, Белград и проломите на Дунава.”

“Повечето хора никога не успяват да плават по Дунав или да се разходят  в района, пълен с исторически забележителности, както и да се слеят с местните общности. Сега, Google дава възможност на всички хора, да се насладят на реката от своя стол, чрез опцията Street View на GoogleMaps,” каза Парис Чайлдрес, мениджър “Бизнес развитие” на Google.

За разлика от течението на Дунав в останалите европейски страни, реката в българския си участък винаги е била гранична линия със съседна Румъния. В България, Дунав има дълго историческо минало и е била обект за вдъхновение за много от големите български поети и велики литературни творби.

Към днешна дата, реката има два моста, които свързват България и Румъния и са смятани за един от най-бързите маршрути за достигане до Западна Европа.

Трекерът е създаден да прави 360 градусови, панорамни снимки, с помощта на 15 лещи на върха на мачтата, които са насочени в различни посоки. В последствие изображенията се добавят в Street View, която е част от Google Maps.

Към момента трекерът е пътувал до някои от най-изумителните природни чудеса на света и различни световни културно-исторически обекти като Гранд Каньон,  Тадж Махал, планината Фуджи, островите Галапагос  и дори историческите алеи във Венеция, като част от усилията на Google да направи достъпно за всеки световното многообразие, красота и историческо наследство.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×