Начало Стара планина Германски манастир – любимото място на кореняк софиянците

Германски манастир – любимото място на кореняк софиянците

0 Коментар

Герман е малко село, близо до София. Ако се чудите къде да се разходите през почивните дни – това е идеално място за целта. Може да посетите Германския манастир. Той е разположен в Лозенската планина, в непосредствена близост до вилната зона на самото село.

Отбивката за Германския манастир е от самото село Герман близо до стадиона, като до манастира са 5 км по приличен асфалтов път. Градски транспорт до там няма, но пеш може да се стигне за около час.

Германски манастир

Ще го намерите много лесно – дори GPS ще ви закара до там. Има хубав асфалтиран път, по който може да се качите с автомобил, но може да се разходите и пеша, при хубаво време.  Пред манастира има обособено място за паркиране, така че няма да се притеснявате за сигурността на колата си.

Германски манастир

Германският манастир е основан през 10 век и според легендата – преди да бъде построен, там за известно време е живял Св. Иван Рилски, преди да се оттегли в Рила.

Германски манастир

По времето на цар Петър манастирът се развил като важно духовно средище и се превърнал се в част от Софийската Мала Света Гора.

По-късно, при византийското владичество, бил даряван от император Алексий I Комнин.

При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382 г. Светата обител била разрушена. Възстановена е век по-късно и през 17 век манастирът се превръща в духовно средище и развива активна книжовна дейност. Свидетелство за това е запазения Гeрмански сборник от граматик Никола, който се съхранява в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Германски манастир

По време на кърджалийските размирици през 18 век Германският манастир отново е плячкосана. Монасите, които успели да се спасят, заедно в местни хора започнали да го строят наново и през 1818 г. е построена скромна еднокорабна църква, вкопана в земята и жилищни сгради.Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир  Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир Германски манастир  Германски манастир  Германски манастир Германски манастир След Освобождението тогавашният игумен на Германския манастир – Никифор – и неговия брат Кирил, решили да изградят манастира наново. През 1886 г. старата църква е съборена и на нейно място била построена нова. Създаден е и нов иконостас, съдържащ икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски. Иконите са дело на братята Иван и Никола Доспевски от град Самоков.

В края на 19 век Германският манастир бил посетен от Княз Фердинанд и Княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, които могат да се видят и днес. По-късно – през 1936 г. тук идва като гост и цар Борис III, който също засадил дърво.

През 1928 г. било взето решение Германският манастир и принадлежащите му земи да бъдат преотстъпени за стопанисване на бедстващия по това време манастир „Св. Георги Зограф“, намиращ се в Атон.

Понастоящем Германският манастир е действащ и е обитаван само от един монах – Теодосий. Манастирът представлява комплекс от църква и една жилищна сграда. Днешната църква е издигната през 1886 г. върху основите на стария храм и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, без купол и с притвор. Храмът е без стенописи, но притежава ценни икони, рисувани братята Никола и Иван Доспевски. Жилищните сгради в Германския манастир датират от 19 – 20 век.

Германски манастир

Северно от манастира могат да се видят останките на стара византийска крепост, която била разрушена от войските на хан Крум през 809 г. при превземането на Средец (днешна София). През 1959 г. недалеч от манастира, са открити руините на стара църква, за която се смята, че е от времето на Първата българска държава и е била свързана с крепостта на близкия вр. Калето.

Манастирът има прекрасна градина и ако го посетите напролет, както направихме ние, ще имате възможност да видите красивата зеленчукова градина, както и многото цветя, които се отглежда из двора.

Германски манастир

 

Печели пари през свободното време
0 Коментар
2

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност