Начало Новини Какви осигуровки дължите, ако работите в чужбина?

Какви осигуровки дължите, ако работите в чужбина?

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

Всеки гражданин на Европейския съюз може свободно да ходи на почивка в други европейски държави, но и има право да работи в тях за неопределен период от време. Много българи избират този начин и работят в чужбина.

Нашите сънародници, които работят в чужбина, трябва да плащат осигуровки, но къде – в България или в държавата, в която работят? Ако и вие търсите отговор на този въпрос, то ето го и него:

Какво представлява осигуряването?

Осигуровките са парични вноски, които работодателят удържа от заплатата ежемесечно. Тяхната стойност зависи от размера на заплатата, като те се изплащат съответно 60% от работодателя и 40% от работника. Изключение е единствено ако сте самоосигуряващо се лице (художник, адвокат). Тогава работникът сам трябва да заплати 100% от сумата.

Важно! Наличието на осигуровки е с цел подпомагане на осигурено лице в затруднение. Например, ако попаднете в ситуация на трудовата злополука, безработица, майчинство, заболяване и други, то тогава ще получавате финансова помощ. Вноските обаче ще се събират всеки месец, без значение дали сте попаднали в подобна ситуация. Внесените от работника и другите граждани пари се трупат по сметки на фондове, от които се помага на нуждаещи се осигурени лица. Такива фондове са например “Пенсии”, “Пенсии, несвързани с трудовата дейност”, “Трудова злополука и професионална болест”, “Общо заболяване и майчинство” и “Безработица”.

Как се внасят осигуровките?

В България осигуровките се внасят до 25-то число на месеца, като се отнасят за предходния период – т.е., осигуровките за месец март ще трябва да се внесат от работодателя в Националната агенция по приходите (НАП) до 25-ти април.

Важно! Ако работодателят не е внесъл дължимата вноска, то това няма да се отрази върху осигурителните ви права. Може да проверите в сайта на НОИ дали редовно се извършват осигурителните плащанията. За да го направите, трябва да имате ПИК номер, който да въведете, освен ЕГН-то си.

Ако работите в друга държава от ЕС, на кого дължите осигуровки?

Когато работите в чужбина, ще бъдете осигурявани или в страната ви по произход (България), или в страната на пребиваване (например, Франция).

Важно! Не можете обаче да избирате в коя от двете държави да се осигурявате. Този въпрос се определя според законодателството на държавата, в която работите.

В социалноосигурителната област европейските държави нямат единна политика. Това означава, че всяка държава членка прилага своите собствени закони, с които определя осигурителната си политика. Поради това задължително трябва да потърсите информация за конкретната европейска държава, в която планирате да започнете работа или вече работите.

Единствено така мога да разберете с точност как се събират осигуровките там, от кого и кога ще се плащат. Подробна информация за осигурителния механизъм на всяка една държава от ЕС можете да откриете тук.

Важно! Освен от страната на пребиваване, къде ще се осигурявате зависи и от трудовия ви статус.

По какъв начин трудовият статус определя осигуровките?

За осигурителната система е много важен фактор дали ще сте на трудов договор, самостоятелно зает, командирован в чужбина или работещ в съседна държава, но живеещ в България.

Важно! В много държави обезщетенията могат да зависят от това колко дълго сте плащали вноски. В това число обаче се включват всички периоди, в които сте работили в държави от ЕС. Например, в Германия се изискват минимум 5 години осигуряване, за да имате право на пенсия за инвалидност.

Ако сте работили 2 години в Германия, но и още 4 в България като осигурено лице, то тогава ще имате право на инвалидна пенсия в Германия.

Важно! За да имате достъп до здравно обслужване в държавата, в която сте командирован, ще трябва да се снабдите с Европейска здравноосигурителна карта.

Ако пък сте трансграничен работник и работите в една държава (Гърция), но живея в друга (България), ще трябва да плащате социалноосигурителни вноски в страната, в която работите. Това означава, че ще имате право на здравно обслужване в Гърция. Въпреки това обаче бихте могъл да получавате медицинско обслужване и в България. За целта ще е нужно да вземете формуляр S1 от здравноосигурителната институция в Гърция. Той ще даде право да бъдете лекуван и в България.

Източник: pariteni.bg

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност