Кампания за реставрация на училище, основано преди 165 г. от Найден Геров

реставрация

Благотворителен великденски базар с боядисани яйца, козунаци, курабии и украса за празника организира Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” от 25 до 28 април в ОУ „Княз Александър Първи” и гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”.

Всички събрани средства ще се използват за реставрацията и ремонта на сградата на ул. „Хан Кубрат” №15 в Пловдив, в която сега се помещават двете училища, но която още през Възраждането е била храм на образованието.

Базарът е първата инициатива от мащабната кампания на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” и на родители на учениците, която цели обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, обясни президентът на Клуба доц. д-р Диляна Вичева. Тя разказа, че през последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, вкл. училищния двор, а за този период училищната база сериозно се е амортизирала.

Наясно сме, че само една акция няма да е достатъчна, затова обмисляме провеждането на още няколко благотворителни инициативи. След базара, който ще бъде открит на 25 април, предстои нова инициатива на 24 май – най-българския празник, когато ГХП „Св. Св. Кирил и Методий” отбелязва и патронния си празник, припомни доц. Вичева.

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е паметник на културата, дамите от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” се ангажират и с изготвяне на проекта по съгласувателните процедури, а също така и с наемането на изпълнител на проекта и с проследяване на качественото извършване на строително-ремонтните работи”, каза доц. Вичева.

Зад стените на основаното от Найден Геров на 1 септември 1850 г. първоначално като Пловдивско училище са учили бележитите българи Васил Иванов Кунчев – Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

С базара децата и юношите от двете елитни училища – ОУ „Княз Александър Първи” и Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”, ще отбележат разцъфващата пролет и ще се подготвят за посрещането на Великден, обясниха организаторите на кампанията.

Предметите за продажба са изработени от учениците с помощта на родителите и учителите им, които са на мнение, че подобни инициативи имат възпитателен характер, защото помагат на децата да се запознаят с историята на България и културните ни ценности, както и да оценят усилията, вложени от предците ни при основаването на първите светски училища.

Заради местоположението на двете училища – централната градска част, очакваме На Великденския базар голям наплив от посетители и купувачи, хора, готови да дарят средства за запазване на една културна ценност като 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, казаха организаторите.

реставрация

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.