Майстор от Костенец прави уникални ножове като меча на хан Кубрат

ножове

Майстор от Костенец прави уникални ножове – като меча на хан Кубрат.

Моделите си намира в списания, интернет или направо се раждат в главата му. Сред най-из­вестните оръжия, които майсторът е правил, са мечът на хан Кубрат и т. нар. нож каракулак. За меча на хана разказва, че го прави вече от 17 г., само по поръчка.

Ориги­налният меч, който се намира в музея в Санкт Петербург, е бил пода­рен на българския вла­детел от византийския император Ираклий. Върху него има изобра­зени зърна грозде, което е символ на виното и на християнството.

Според майстора това потвърж­дава теорията на някои историци, че Кубрат е бил покръстен езичник и ревностен християнин.

ножове

Ножът каракулак пък е типичен за българските земи и е бил използван от нашите овчари и хай­дути по време на турско­то иго. При него обратната извивка на острие­то е така направена, че при удар засилва два пъти силата и причинява дълбоки и често смърто­носни наранявания. Каракулакът е предназ­начен за бой в тесни пространства, както и в гористи местности, кога­то няма възможност за голям замах. Името „каракулак“ или черно ухо идва от двете уширения в края на дръжка­та.

Най-новата колекция на майстор Иван Илчев от Костенец са азбучни­те ножове. Те са посве­тени на българската писменост, като всеки нож има собствено име, отго­варящо на буква от гла­голицата.

Буквата е гра­вирана върху острието. Ножовете са изработени от висококачествена закалена и студено вал­цована френска и нем­ска неръждаема стома­на, а дръжките са от биволски рог. Цените са между 100 и 200-220 лв.

ножове

Търсенето на стоката на майстор Иван Илчев е голямо. При него идват хора или му се обаждат любители на хладните оръжия от цялата стра­на за запитвания или поръчки, показва проверка на в. Телеграф.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×