Начало Малка България Ново изследване: Ето как сме живели в Османската империя?

Ново изследване: Ето как сме живели в Османската империя?

9 коментара
esteto.bg

През 19 век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи – глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

Това научаваме от новото изследване за демографската политика на Османската империя, чийто автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов. Ето още подробности за данните в това изследване:

През 19-ти век управниците на Османската империя, които търсят ноу-хау в Европа, откриват и демографската политика. Често тя е мудна, ненавременна и непоследователна. Общата цел е да се увеличи броят на поданиците на султана, твърди професор Щерионов. Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му. В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.

Масовият глад, епидемиите от смъртоносни заразни болести и войните са бич за световното население през 18-ти и 19-ти век. Класически пример дава Ирландия. Вследствие на заболяване по картофите, които са основен източник на прехрана на острова, между 1848 г. и 1851 г. над половината от ирландците измират от глад. Голяма част от оцелелите емигрират към Америка и Австралия.

Масовият глад тормози и други страни, например Руската империя, а в края на 18 век той е една от причините за Френската революция. „В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. Единствените проблеми в тази сфера са свързани с лошото качество на храните и недохранването”, казва професор Щерионов. През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята. Нейната столица Истанбул се е изхранвала с българско жито, което било и един от основните експортни продукти във външната търговия на Османска Турция.

Първата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен. Тя обслужва преди всичко турския военен гарнизон в града. Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята. До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари.

„Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи”, казва професор Щелиан Щерионов. От публикуваните в изследването данни става ясно, че усилията на османските правителства дават конкретни положителни резултати. Сред тях е постепенното снижаване на смъртността по българските земи. Вероятно тя е по-ниска от аналогичните показатели за някои други страни като Русия например, където през 19-ти век средногодишната й стойност често достига и надминава 50 на 1000 души от населението – между шест и седем пъти над сегашните равнища в развитите държави.

Османската власт полага и усилия за увеличение на раждаемостта. Местните управи започват да преследват с цялата строгост на закона извършителите на детеубийства след раждане на дете от нежелан пол. Правителството насърчава браковете, като законово ограничава размерите на даваните при християните зестри и на традиционния откуп, плащан от женихите-мюсюлмани. Двукратно е намалена и продължителността на непродуктивната за брачните раждания военна служба в империята.

Интересна и често несъвпадаща с вкоренените представи за османския период в българската история е и миграционната политика на Високата порта. Тя също е насочена към увеличаване на населението по българските земи. Много българи напускат селищата си след Руско-турската война през 1829 година. Заедно с това от северното Черноморие и Кавказ в империята се заселват прогонени от руснаците мюсюлмански народи. Османските власти ги заселват в стратегически за отбраната на империята райони в Северна България. Но известните с разбойничеството си кавказци след като плячкосват, каквото има, се насочват към други български области.

Същевременно Османската империя се опитва да привлича и християни за икономическото развитие на българските земи. За целта Високата порта сключва спогодба с Австрия за заселване в днешните български земи на хора от Трансилвания, на които са предоставени и стимули за включване в икономическия живот на империята.

Автор: Н. Цеков, Редактор: А. Андреев, DW

armageddonsports.com
9 коментара
0

Подобни публикации

9 коментара

elemag 06/09/2017 - 22:54

Това т.нар „изследване“ могат да си го разпечатат навият на фуния и наврат в задниците то без това и за друго не става

Reply
Кирил 08/09/2017 - 21:52

Точно!

Reply
бльгарїнь 07/09/2017 - 06:06

Много сме политкоректни! Правим робството владичество или още по-либерасткото- съжителство, за да угаждаме на поробителите!
Отделният човек може да не е роб буквално, НО народа като цяло, държавата, царството е ПОД РОБСТВО, това трябва да се осмисли. Когато ти работиш , а господаря ти само яде и сере, бие те, коли те, плащаш му данък, че си хаби зъбите от твоята храна, взема ти децата, @бе жена ти и ти нищо не можеш да му направиш, как се нарича това?
Периодично насилствено сменя християнската религия с мюсюлманска, акт, придружен от масови жестоки убийства. Периодично руши храмове и манастири! Унищожава висшето ни духовенство и налага чуждо такова! Българският народ за завоевателя престава да бъде народ, той е ГЯУР!
Ами да, ние българите винаги сме били лоши! В Случая сме правили завери, банди по друмищата и горите и сме тепали турските инвеститори и търговци, били сме сепаратисти, терористи и всякакви други….. А те, горките, ангели небесни с….. кървави ятагани в ръцете!
„Робство: 1…. 2. Живот под чужда политическа власт; иго.“ ТОВА ЕДНО ОТ ЗНАЧЕНИЯТА НА ДУМАТА „РОБСТВО“ В „БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК“. „Български тълковен речник“ е един – съставен от Андрейчин и допълван през годините, като последното му издание е от 2012 г.
А специално на българската клада съчки ще хвърлят точно онези, които осмиват историческата ви чувствителност и я обясняват с робски комплекси.

Reply
несъгласен 07/09/2017 - 09:44

статията е коректна, статистиката може да се провери – но това колко болници са отворени и колко аптеки има , няма нищо общо с отношението и положението на българското население. Уважавам проф. Щерионов – изследването му за българското черноморие през Възраждането е едно от най-мащабните. Но нищо от написаното в тази публикация не обяснява отношението към българите – защо са решили да се изселят след войната 1828-29 г? Май няма да е поради подобрените условия на живот, отворените аптеки и болници или насърчената раждаемост. .. А това мюсюлманско население, което е заселено – как точно живее по нашите земи? Защото именно тези хора доста често извършват изстъпления спрямо местното българско население. Така че нека не преиначаваме историята. Законодателството е едно , реалното му прилагане – друго, а отношението към българското население – трето. И до днес не мога да си обясня как пред уж равните условия на рая за българско и гръцко население, в българските земи всички християнски храмове са унищожени и едва са позволявали строеж на нова църква , вкопана в земята, а в същото време и до днес в Гърция са запазени големите им църкви от периода на средновековието.

Reply
Снежана 07/09/2017 - 12:37

Моля, нека не преиначаваме ИСТОРИЯТА чрез уж коректни, но много непълни изследвания, имащи за цел единствено заблуждаването на младите хора, че 5 века робство не е имало. Съгласна съм с несъгласен, ЧЕ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НАС, БЪЛГАРИТЕ, ВИНАГИ, ПРИ ВСЕКИ ЗАВОЕВАТЕЛ, Е БИЛО НАЙ-ЖЕСТОКО И УНИЩОЖИТЕЛНО И злобата и напъните за унищожение на Държавността, Вярванията ни, исконните ни нравствени ценности не са спирали и чре тази статия продължават и днес. Удържали сме и ще удържим!

Reply
Йован Йованович 07/09/2017 - 12:40

Какво манипулативно поръчково тълкуване на историческите извори, натъкмяване на неадекватни сравнения и приписване на заслугите за подема по българските земи на Османската империя. като реално те не се полагат на нея, а са постигнати въпреки нея от страна на местното население.
Напразно се морите и всички опити да изкривите историческата памет на бъгарския народ ще останат безуспешни.

Reply
Ст.Станков 07/09/2017 - 16:09

Статията е абсолютна манипулация! Тя е изградена изцяло чрез използване на логически грешки! И тъй като не ми влиза в работа да анализирам манипулатора, предлагам на читателите да прочетат за логическите грешки и да си изберат, кои е използвал автора! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D1%81_%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

Reply
румен стоянов 30/09/2019 - 11:51

ХА-ХА-ХА…
.
Значи и Българската Държава не е преставала да съществува през онези 500 години, а просто е съжителствала с Османската…
– Значи редно е от МОН да ни информират и за:
1. Кога, колко и от къде са преселени в България въпросните османци…?
2. Имената на царете ни от този период, а и как подлите руснаци са свалили законната ни династия и са отнели независимостта ни, през 1878 година…!!!
.
ПО-ГОЛЯМА ИДИОТЩИНА НЕ СЪМ ЧУВАЛ…!!!
.

Reply
Искрен Коцев 03/10/2019 - 00:30

Платени проучвания на родоотстъпници! България посреща Освобождението с 2 млн. души население. Установено е категорично, че ако не е била под турско робство, България е щяла да наброява през 1878 г. 40 млн. души!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност