Ученици създадоха приложение, което показва какви Е-та има в храната

E-Food ScannerУченици създадоха мобилно приложение, с което се сканират етикетите на хранителни продукти и се получава информация за вредните в тях съставки.

E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян. До момента приложението е изтеглено от 3,000 потребители в цял свят.

Програма за мобилния телефон, която е напълно безплатна, ще алармира колко и какви Е-та има в продукта, който сме взели. Така, когато потребителят влезе в супермаркета и си хареса дадена храна, единственото, което трябва да направи, е да насочи камерата на телефона към съдържанието на етикета.

Камерата не прави снимка, а само сканира написаното и секунда по-късно изписва на дисплея на телефона кои от всички Е-та в храната ще ни образуват ракови клетки и кои от останалите какви други заболявания могат да ни докарат. Благодарение на програмата проверка на известна марка българска луканка показа, че в нея се съдържа оцветител, който предизвиква рак на дебелото черво.

Нововъведението е от изключителна полза, тъй като повечето от клиентите нямат никаква представа дали изписаното вещество крие рискове, уточнява bg-voice.com. Младите програмисти обясниха, че за момента са въвели имената на Е-тата на английски, за да бъде приложението универсално за целия свят, но подготвят и български превод специално за всички българи.Коментар

  1. Roman 04/09/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.