Българин измисли как колата ни да харчи по-малко гориво

д-р Йонко Мермерски

Кои автомобили замърсяват въздуха най-много?

Оказва се, че това са дизеловите, които у нас са над 1 милион. Именно в битката с мръсния въздух се впуска българска добавка към вредното гориво, която намалява до три пъти вредните газове и така предпазва околната среда.

Решението хрумва на д-р Йонко Мермерски, който е доктор по органична химия във Вашингтон. Той създава екодобавка към горивото, наречена „Юнак”.

„С нея, освен по-чисто, двигателите ще работят и по-икономично. Ще харчите по-малко гориво”, казва д-р Мермерски.

Двама автомобила, работейки с добавката, замърсяват околната среда толкова, колкото един дизелов автомобил, обяснява ученят.

При леките автомобили разходът за гориво пада с между 11 и 16%, а при камионите и автобусите, които се движат на дизел – с 12-15 на сто. Ако приемем, че икономията е 12%, то 1 литър от добавката спестява минимум 18 литра гориво, което се отразява както на джоба ни, така и на количеството вредни емисии, показват изчисленията на д-р Мермерски.

Самият той не кара дизелов автомобил.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.