Откриха пътна колона от римски император край Троян

надпис
Археологическата експедиция на Националния исторически музей (НИМ), която прави разкопки на римската крайпътна станция  Состра  до с. Ломец, Троянско, откри ценен епиграфски паметник – милиарна  (пътна)  колона с надпис в чест на римския император Филип І Араб и неговия син.

Експедицията е ръководена от доц. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ.

Колоната е висока 2,20 м и върху нея, на 19 реда, е изсечен официален надпис в чест на императора.

Според епиграфа Николай Шаранков от СУ „Св. Климент Охридски“ надписът е от  244 г. В него се среща и името на управителя на провинцията – Прастина Месалинус.

Поводът за издигането на колоната може да е било преминаването на Филип през Балканите на път за Рим през лятото на 244 г. Не е изключено владетелят да е посетил кастела Состра. Или пък обявяването на Филип Млади за „цезар“.

В най-долния край на надписа е отбелязано разстоянието – 1 римска миля от кастела до римската станция (преториум), открита преди 2 години от Иван Христов, близо до сегашните разкопки.

Епиграфският паметник е третият в „колекцията“ на доц. Христов. От 2000 до 2016 г. в Состра са открити цялостно запазени постаменти за статуи на римските императори Антонин Пий /146 г./ и Галиен /254 г./.
надпис
Те, заедно с новия паметник, са перлите в лапидариума на музея в Троян.

Протекли на два етапа, през тази година разкопките на Состра донесоха ценни сведения за изграждането на римския път пред крепостните стени – част от голяма римска магистрала, започваща от Дунава – при Ескус /днешното село Гиген, Плевенско/  и стигаща до Филипополис  /Пловдив/.

Разкрита е голяма дължина от пътя, разделен на две платна с осова линия, с банкет и широчина 7 м. Този участък от пътя съществува до средата на ІІІ век. В най-горния пласт от пътя са открити десетки монети, сечени в градовете на провинция Мизия и Тракия.

Петнадесетата експедиция на НИМ продължава да проучва обширен общински парцел, разположен източно от главната порта на кастела Состра, като работата е финансирана от Община Троян. Целта е да бъде проучен терен, предназначен за построяването на посетителски център, паркинг и съпътстваща туристическа инфраструктура. Подробният устройствен план е одобрен от Министерството на културата.

За първи път в Община Троян са предвидени средства за изготвяне на проекти за консервация и адаптиране на римските старини, които също ще бъдат подложени на съгласуване от страна на Министерството на културата.
надпис
×