Пращаме тонове родопски охлюв в САЩ

охлюви littlebg.com
Тонове родопски охлюв, събирани по склоновете на Родопите, праща за САЩ старозагорска фирма.

1,5 т отпадъци от почистването на т.нар. родопски охлюв ще изнесе за САЩ през следвашите два месеца регистрираното в Стара Загора дружество „Ескаргот БГ“, замразените вътрешности на черупчестото животинче отпътуват за свързана с НАСА компания в щата Тексас.

От тази суровина там се приготвят хранителни добавки, ползвани от космонавтите, коментира представителят на фирмата Илиян Илиев пред в. „Монитор“.

Охлювите се събират ръчно по склоновете на Родопите във времето от 10 май до 20 юни, обработката им се осъществява в специализиран цех край малко кърджалийско село. Цената, която американците плащат за изхвърляния в екарисажа допреди две години отпадък е 38,4 долара за килограм.
Според експерти мекотелите, отглеждани у нас, имат благотворен ефект за храносмилателната система на човека заради антитуморния ефект на дебелото черво. Млечната бактерия, открита само в нашите охлюви, стимулира имунната функция, намалява токсичните метаболити в тънките черва, асимилира холестерола от бактериалните клетки

По думите на Илиев договорът с базираната в Тексас компания бил подписан в началото на 2015 г., още тогава американците поставили конкретните си изисквания.

„Ескаргот БГ“ е в охлювения бизнес от доста време, тя е единствената българска компания, която има сключен дългосрочен договор с верига магазини за доставка на замразени приготвени по бургундски охлюви.

Средногодишно старозагорецът изнася 30 т почистени охлюви, като месото се изкупува по 5 евро за кг във Франция, а черупките се вземат за 1 евроцент. Близо 180 т нашенски охлюви заминават за съседна Турция без да са почистени, а у нас потреблението не надхвърля 1,5-2 т .
×