Българско откритие слага край на четенето с фенерче под одеялото

българско откритие
Български ученици изобретиха книга, която може да се чете дори и в тъмното – мечтата на всяко малко дете, което обича четенето нощем.

Така да четеш под одеялото с фенерче в ръка  ще е минало. Това става факт благодарение на учениците от пловдивска езикова гимназия. Те създадоха българско откритие, наречено книгосвет – светещо тяло, което се поставя върху страница от книга или списание.

Изобретението им беше оценено от журито по време на Панаира на учебните компании в Хасково.

Идеята на българските ученици им хрумнала, след като нямало как да четат, докато са на палатка и е тъмно, обясниха децата пред БНТ.
Изобретението на пловдивските ученици вече жъни своите успехи. Децата от пловдивската ЕГ „Иван Вазов” спечелиха националното състезание “Най-добра учебна компания на България”. Те са изпреварили 32 ученически колектива.

Конкурсът се провежда всяка година в началото на юни в рамките на Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“. Като национални победители те ще представляват България на европейското състезание „JA Europe Company of the Year Competition” в Швейцария.

„Книгосвет”-ът представлява светещо тяло, което се поставя върху страница от книга, списание и т.н.

„Светлината, която излъчва, е абсолютно безвредна. Последната версия на книгосвет е подобрена и той работи вече със соларни батерии, което го прави екологично чист”, обяснява Димитър Тодев.

Освен Тодев в екипа са Йолена Гешева, Бирсен Алиманова, Георги Стоянов, Иван Василев и Георги Земярски.

Инженер Огнян Димитров, ръководител на школата по мениджмънт в Общински детски комплекс в Пловдив,  е категоричен, че изобретението е уникално и единствено към този момент.