Рим посреща седмия фестивал на българите по света „Аз съм българче“

www.scuolabulgararoma.it

www.scuolabulgararoma.it

Отправяме ви една невероятна покана – стартира VII Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2015 – Рим, Италия. Неговите организатори ви канят да го посетите.

Тази година домакин на заключителната част на фестивала, посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците, ще бъде Българското училище “Св. св. Кирил и Методий” към Културно сдружение “Св. св. Кирил и Методий”- Рим, Италия, на 20, 21, 22 ноември 2015 г., уточняват организаторите.

„Ние от асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades и българското училище “Св. св. Кирил и Методий” към културно сдружение “Св. св. Кирил и Методий”- Рим, Италия се обръщаме към вас с покана за участие в VII Фестивал на българите по света „Аз съм българче“®-2015 Рим, Италия, който има за цел да съхрани националното самосъзнание, бит и култура, и да насърчи изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина.

Фестивалът се проведе за първи път през 2009 г. по инициатива на нашата асоциация, с активното участие на 15 неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Испания, по повод честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Деца от българските неделни училища и български неправителствени организации в Испания представиха родната си култура пред българската и испанска общност. Подкрепа и съдействие оказаха Посолството на Р. България в Кралство Испания, Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на образованието, младежта и науката на Р. България, Мадридска автономна общност и много други. Фестивалът даде възможност на близо 200 деца да покажат родолюбието си, като ги мотивира да съхраняват българското. Събитието бе посрещнато изключително позитивно както от българската, така и от испанската общност. Достави много положителни емоции на участниците и на публиката с образователно-възпитателното си и културно въздействие.

Постигнатото от първото издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче“®, ни даде основание да продължим усилията си за организирането и провеждането на Втори фестивал на българите по света „Аз съм българче“® , по повод честването на 1-ви ноември – Ден на народните будители.

В рамките на фестивала бяха включени конкурси за детска рисунка и детско литературно творчество на тема: „Мой град, мой свят”. Фестивалът включи и конкурс за сценични изкуства: музика, танци, рецитация и театър, който се проведе в Мадрид.

II Фестивал на българите по света „Аз съм българче” обедини 26 неправителствени организации (над 260 деца) и 10 фолклорни колектива (96 танцьора) на българи в Испания (Сеговия, Сантимпол, Хетафе, Мостолес, Гандия, Сарагоса, Барселона, Валенсия – 2 организации, Аликанте, Таусте, Мадрид – 3 организации, Мурсия – 2организации, Фуеланбрада, Вайадолид, Тарагона, Бургос, Малага, Майорка).

След направената равносметка от първото и второто издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”, независимо от затрудненията относно финансовата страна на организацията, Асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades, прие като морална отговорност да продължава с реализиране на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”- 2011 г. Получихме подкрепа чрез поемане на домакинство за III Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® от Асоциация „Прогрес” – Валенсия.

Разширявайки географското си положение, фестивалът реализира целите си да бъде инструмент на българите по света, като подпомага мотивацията за съхраняването на българската култура и самосъзнание сред сънародниците ни извън България, както и да укрепва връзките между българските организации по света.

III Фестивал на българите по света „Aз съм българче”® – 2011 се проведе с подкрепата на Посолството на Р. България в Кралство Испания, Генералното консулство на Р. България във Валенсия, ДАБЧ, Управата на Валенцианска област. Посветен на на 1-ви ноември – Ден на народните будители, III Фестивал на българите по света „Aз съм българче”® 2011 събра всички наградени участници в конкурсите за рисунка и литературна творба. Наградите, осигурени от ДАБЧ и Асоциция Т.А.Н.Г.Р.А., бяха връчени лично от Генералния консул на Р.България във Валенсия г-н К. Коджабашев. Домакините поздравиха с музикално-литературна програма, подготвена от възпитаниците на неделно училище „В. Левски”- Прогрес.

Постигнахме споразумение с Асоциация „Приятели на България“ – град Вроцлав за съвместна дейност като съчетаем IV Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® 2012 г. с честването на петнайсетгодишния юбилей от нейното създаване. Мотивирани от идеята да се пренесе позитивния опит на българската диаспора в Испания в българската ни общност в Полша, се стимулира съхраняването на националното самосъзнание, бит и култура и насърчаване изучаването на родния език.

IV Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® – 2012 за пореден път даде възможност да покажем как се съхраняваме като българи, независимо в коя точка на света се намираме, и се посвети на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците. Домакин бе Асоциация „Приятели на България”- град Вроцлав.

V Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® – 2013 се проведе в Прага, Чехия с любезното домакинство на Гражданско сдужение „Възраждане”- Прага. Като отново се посвети на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.

VI Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2014 Будапеща, Унгария. Домакинството на Българското републиканско самоуправление и Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, бе съчетано и посветено на Деня на народните будители, на Европейския ден на езиците и на 100-годишния юбилей на Дружеството на българите в Унгария.

Нека тази година се съберем многобройни в гр. Рим!“, апелират организаторите, подписали се под поканата – Деана Иванова, председател на Асоциация T.A.N.G.R.A.® и Жана Иванова.

www.scuolabulgararoma.it

www.scuolabulgararoma.it

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.