Начало Българи юнаци Шефкет Чападжиев – най-успелият български емигрант в САЩ

Шефкет Чападжиев – най-успелият български емигрант в САЩ

от LittleBG
0 Коментар

Бизнесмен, предприемач – от 56 г. живее в САЩ, той е смятан за най-богатия емигрант от България в САЩ. Шефкет Чападжиев е роден на 24 април 1939 г в Мадан. Емигрира в Чикаго, САЩ през 1963 г. Пристига в Америка с по-малко от един долар в джоба си. Хваща се да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-мия етаж. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ. Наричан е „Кралят на печатарите“.

Чападжиев се занимава и с благотворителна дейност – финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. Всяка година се прибира в родния си Мадан. „Не съм пропускал да си идвам в България. Всяка година по един месец. От 40 години”, каза в студиото на бТВ Шефкет Чападжиев, а тази година прави обиколка на цялата ни страна.

Успелият ни сънародник споделя, че душата му се изпълва с радост, когато чуе да се споменава името на България в САЩ. „Винаги, когато чуя името България, се чувствам щастлив, но обичам да чувам добро за България“, каза Чападжиев, но отбелязва, че в миналото името на страната ни е било споменавано често в отрицателен смисъл и много рядко се е говорело за нея, ала това се е променило след Световното първенство по футбол през 1994 г.

„Като прочетох книгата на Алеко Константинов „До Чикаго и назад”, бях 6-7 клас, в мен се загнезди желанието да посетя Америка”, разкрива Чападжиев и разказва, че това му желание не е стихнало през годините, докато през 1963 г. е успял да избяга отвъд Желязната завеса. Не е споделял с никого плановете си, за да не бъде издаден, а и защото са щели да накажат тези, които са знаели като съучастници. След бягството му семейството му е репресирано, но това не е първият случай на проблеми на фамилията му с комунистическата власт.

Когато е бил 10-годишен, семейството му е било изселено в Северна България. „Смятаха ни за буржоазия. Защото имахме и дюкянче, и две овце повече от съседите”, разказва Чападжиев.

Когато пристига в Ню Йорк има само 75 цента, а първите му спечелени пари са 2-3 години след откриването на бизнеса му. „Формулата за успеха винаги е една и съща: Винаги има възможности, но трябва да ги търсиш”, разкрива Чападжиев. „Трябва да познаваш това, което правиш”, смята Чападжиев и разкрива, че се е занимавал с печатарство още преди да замине за САЩ.

Това, което го е научила Америка, е да не дели хората на бели и черни, мюсюлмани и християни. Смята, че е постигнал американската мечта и донякъде е изненадан от успеха си, защото си е представял, че ще има едно малко магазинче за фотоапарати или малка печатница.

Най-голямо впечатление в САЩ му е направила свободата и признава, че не е очаквал това твърдени за Америка да е вярно до такава степен.

„Виждам много подобрения тук, като обикалях тази година”, каза успелият ни сънародник.

Шефкет Чападжиев споделя, че едно от най-важните неща за него е „да бъде от полза за България по някакъв начин”.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност