Българка победи 300 пианисти и ще покорява Щатите

24 часа

24 часа

Новата учебна година в нюйоркския Mannes Colege The New School for Music започва на 31 август. Сибел Зейнелова от Казанлък ще бъде единствената българка тази есен, която ще се обучава в първия курс на неговата бакалавърска програма.

За да бъде сред 25-те приети, талантливото момиче пребори 300 конкуренти от цял свят.

“На изпита имах 10 минути, за да убедя комисията по приема, че висшето училище трябва да инвестира в мен. Предварително бях приготвила 45-минутна програма, която в движение трябваше да съкратя. Най-напред свирих “Прелюдия” от Игор Шамо, после Бах, Франк и Бетховен. Последва изпит по музикална теория, писах есе “Какъв мислиш, че би бил животът без технология?”, разказва Сибел.
За изпита, който бил през март, тя пътувала сама през океана. Някъде по пътищата на Америка навършила 20 г. и си направила най-добрия подарък – приели я в престижното музикално училище.

За да бъде допусната до изпит, тя изпратила видеозапис от 4 свои изпълнения, които се харесали от журито. Трябвало да напише предварително още едно есе “Защо избирам музиката за своя път в живота?”.

“Това не е моята сбъдната американска мечта, както може някои да си помислят. Аз просто следвам моята преподавателка проф. Павлина Доковска, която завежда клавирната катедра на тази нюйоркска музикална академия. По време на един майсторски клас в Казанлък тя първа ми даде кураж, че имам сили да се преборя с конкуренцията”, обяснява Сибел.

Според нея младите музиканти са като спортистите, които вървят с треньорите си, защото също като тях следват своите преподаватели.

Отсега българката знае, че още в началото на американска земя я чакат сериозни изпитания. От академията я уведомили, че през октомври и ноември ще има два концерта.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.