Символът на Сапарева баня има нужда от помощ

гейзер Сапарева баня103-градусовият гейзер в центъра на Сапарева баня – символ и емблема на града, е със силно понижен дебит и „налягане“. Затова предупреди кметът на курорта Калин Гелев, цитиран от в. „Труд“.

Така е всяка пролет в края на март и април – изригващият на всеки 10-15 секунди на двадесетина метра височина стълб с най-жежката вода в Европа намалява, това е сезонна природна закономерност.

Сега обаче за определени часове от денонощието гейзерът пускал само пара. Налага се да са прави прецизно замерване и следене на дебита на извора, допълнителни сондажи, а за това са необходими много средства – към 7-8 мил. лева.

„Пращаме писма до Министерството на околната среда и водите за изследване дебита на гейзера, да се търси решение какво може да се направи, за да се запази досегашното му налягане, какви са причините то да спада – особено пролет, но засега нямаме отговор от министерството“, добави градоначалникът.

Общинските съветници предложили кметът да нареди гейзерът да се пуска само събота и неделя, когато градът е пълен с посетители и балнеотуристи, за да се запази атракцията. Засега това е само идея.

С дата 2 февруари 2011 г. екоминистерството издало разрешително на общината за ползване на свободния ресурс 9,71 л. в сек от утвърдения потенциал на извора 16 л. в сек. за 25 години. В града има изградени и приемат клиенти 8 открити басейна, които ползват минерална вода, казват от общината.

Сапарева баня

Основните сгради и учреждения – общината, детски градини, училища, читалището, административни звена, ползват водата за отопление чрез геотермална централа.

В предишния мандат общинската управа разработила проект за допълнителен сондаж, който да увеличи дебита на гейзера до 30 л. в секунда. Както и да се направи подземен резервоар за 2 по 500 куб.м. за минералната вода.

Сапарева баня
Това се налага заради порасналото ползване на водата в 8-те открити и 3-4 покрити басейна в курорта, които работят през цялата година и трябва да имат достатъчен резерв.

Резервоарът ще струва 476 000 лв. / без ДДС/. Средствата още не са осигурени и проектът увиснал, казват от местната управа.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×